Sähkönhinta ja tuleva vuosi 2023

Tämä syksy on ollut niin suomalaisille kuin yleensäkin eurooppalaisille hankala ja täynnä haasteita. Yksi iso haaste nyt ja tulevina kuukausina on energian kulutuksemme, ja siinä yksiselitteisesti sähkönhinta ja sen kehitys. Sähkönhinta on nimittäin noussut melkoisesti alkuvuodesta, ja joillain se on merkinnyt jo nyt lähes kymmenkertaisia sähkönhintoja. Mutta miten markkinat arvelevat sähkönhinnalle käyvän tulevien kuukausien aikana? Entä siitä eteenpäin? Esimerkiksi Euroopassa lisääntyvä sähköautoilu tulee lisäämään nimenomaan sähkönkulutusta, vaikka sitten ne vanhat polttoaineet vähitellen poistuisivatkin – mikä samalla tarkoitaa myös öljylämmityksen poistumista…

Yle.fi kirjoitti sähkön tulevasta hintakehityksestä näin:

Sähkön tuottajien kulta-aika kirkastuu yhä

Sähkön hinta on heilahdellut viime aikona tunnista tuntiin rajusti. Hinnoissa on jo nähty kymmenien senttien nousu kilowattitunnilta.

Se on paljon, sillä jo yhdellä sentilläkin on tuntuva merkitys. Keskimääräisellä sähkölämmittäjällä se tarkoittaa 180 euron lisälaskua vuodessa.

Tänä vuonna kokonaisista viikoista halvin on ollut huhtikuun alussa, jolloin pörssihinta sähkö- ja arvonlisäveroineen oli runsaan yhdeksän senttiä kilowattitunnilta. Sen jälkeen hinta on sahaillut lähinnä ylöspäin ja heinäkuun lopulla se kilahti jo lähelle 40:ää senttiä.

Markkinat lupaavat suurta käännettä sähkön hinnassa 2023

Suomelle ei ole oma sähkö riittänyt aikoihin, vaan viimeiset 54 vuotta sitä on tuotu ulkomailta enemmän kuin viety. Mutta Kuusi muistuttaa, että merkittävä käänne on käsillä ensi vuoden kuluessa.

Olkiluoto 3:n ja uusien tuulivoimaloiden ansiosta Suomen oma sähköntuotanto on lisääntymässä jo niin paljon, että ensi vuodesta enteillään ensimmäistä omavaraisuuden vuotta sitten 1960-luvun, jolloin parina vuonna Suomesta vietiin sähköä aavistuksen enemmän kuin tuotiin.

Mitä sähköfutuurit ennakoivat nyt?

 • Sähkön kuluttajahinnan (sis. ALV) odotetaan kasvavan pörssissä pahimmillaan yli 50c/kWh:n keskimääräiseen kuukausihintaan – tämän odotetaan tapahtuman tammi- ja helmikuussa 2023
 • Keväällä 2023 sähkön hinnan odotetaan rauhoittuvan selvästi – palaten vuoden 2022 kesän hintojen tienoille
 • Vuoden päästä kesän lopulla sähköfutuurit ennakoivat alle 10 sentin hintoja
 • Sähköfutuureiden hinnanvaihtelu on nyt suurta, ja ennusteet vaihtuvat usein
 • Sähköyhtiöt ottavat määräaikaisten sopimusten hinnoittelussa aina mukaan myös oman marginaalin ja tulevien kuukausien arvion

Sähkön hinnan ennakoidaan nousevan talvella yli 50 senttiin

Futuurien ennakoimat sähkön hinnat muunnettuna c/kWh-muotoon. Lisättynä myös ALV (10 % joulukuusta huhtikuuhun, muulloin 24 %).

 • Lokakuu 2022: 21c/kWh
 • Marraskuu 2022: 34c/kWh
 • Joulukuu 2022: 41c/kWh
 • Tammikuu 2023: 50c/kWh
 • Helmikuu 2023: 48c/kWh
 • Maaliskuu 2023: 29c/kWh
 • Vuoden 2023 Q2: 18c/kWh
 • Vuoden 2023 Q3: 7c/kWh
 • Vuoden 2023 Q4: 16c/kWh

(Lähde: Nasdaq OMX 3.10.2022)

Iltasanomat uutisoi pari viikkoa sitten sähkönhinnasta

Viime päivinä lasku on jatkunut, kun sääolot ovat muuttuneet sähköntuotannon kannalta suotuisammaksi eli syksyisiksi: sataa ja tuulee. Sade täyttää Pohjoismaiden vesivarastoja ja tuuli lisää tuulivoiman tuotantoa. NASDAQIN  johdannaiskaupassa käydään nyt kauppaa ensi vuoden tammi-maaliskuun sähköfutuureilla hintaan 320 euroa megawattitunnilta. Tämä tarkoittaisi reilun 30 sentin hintaa kilowattitunnilta. Huhti-kesäkuun hinta on enää 139 euroa. Sähköyhtiö lisää päälle oman marginaalinsa ja arvonlisäveron, ennen kuin sähkö päätyy suomalaiskuluttajalle.

Lue Valtioneuvoston oma elokuinen muistio sähkönhinnasta.

Mitä kannattaa tehdä?

Jos olet omakotitaloasukas, niin nyt on oikeasti aika, joilloin niitä aurinkopaneeleja kannattaa oikeasti miettiä sille omallekin katolle. Hinnat ovat tulleet viime vuosina huomattavasti paremmalle tasolle, ja riippuen ihan oman talouden sähkönkulutuksesta, voi asennusinvestointi maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa – ja kaikki omakotitaloasukkaat tietävät että jokainen investointi omaa taloon on pitkäaikainen, ja tällainen vaikuttaa myös talon tulevaisuuden jälleenmyyntiarvoon.

Monille perheille tämä viimeisten kuukausien ja tulevien muutaman kuukauden sähkönhinnan nousu on tuonut suuria vaikeuksia arjen talouteen. Tätä varten mekin tuomme tähän mahdollisuuden verrata omia mahdollisuuksia hetkelliseen helpotukseen rahoituksen kautta.


Helsingin vuokra-asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan

Helsingin vuokra-asuntojen asuntomarkkinat ovat jo pitkään olleet kuumassa kysynnässä. Vuokra-asuntojen saatavuus on ollut rajallista, mikä on johtanut jatkuvaan vuokrien nousuun pääkaupungissa. Asuntotarjonnan niukkuus on yhä edelleen todellisuutta, ja asuntojen hakijoita on enemmän kuin tarjolla olevia asuntoja. Tämä kysynnän ylitarjonta johtaa vuokrien korkeampaan hintaan. Tutustu Vuokra-asunnot Helsinki aiheeseen.

Koiran eroahdistus

Koiran omistajalta vaaditaan pitkäjänteisyyttä silloin, kun koira kärsii eroahdistuksesta. Yksin jäätyään koira haukkuu, tuhoaa kodin irtaimistoa, ulvoo tai saattaa tehdä tarpeitaan sisälle silloin kun se on eroahdistunut. Omistaja voi olla koiran haukkumisesta tietämätön, ellei naapuri huomauta siitä. Koiran eroahdistus on harmillista ja sen syynä voi olla myös jokin sairaus, joten ennen hoidon aloittamista on varmistuttava siitä, että koira on terve.

Kryptovaluutta muuttaa maksuliikennettä

Kryptovaluutta on digitaalinen valuutta, joka käyttää vahvaa salausta turvallisuuden takaamiseksi. Kryptovaluutat, kuten Bitcoin ja Ethereum, ovat muuttaneet maksuliikennettä merkittävästi viime vuosina. Ne tarjoavat nopeita ja edullisia tapoja lähettää rahaa ympäri maailmaa ilman perinteisten pankkien välitystä. Kryptovaluutan käyttö on edelleen suhteellisen uutta, mutta sen suosio kasvaa jatkuvasti ja sillä on potentiaalia mullistaa maksuliikenne tulevaisuudessa.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

15 kommenttia artikkeliin ”Sähkönhinta ja tuleva vuosi 2023”

Vastaa