Energian vientiä EU-maiden välillä ei pidä rajoittaa

EU-maiden on erittäin tärkeää jatkaa sähkön ja kaasun vientiä naapurimaihin, jotta energian riittävyys ei vaarannu tulevana talvena, korostaa energiaviranomaisten yhteistyövirasto ACER. Virasto painottaa yhtenäisen energiamarkkinan toiminnan tukevan energian riittävyyttä jokaisessa jäsenmaassa ja tasaavan korkeita hintapiikkejä.

Yhteistyövirasto ACER varoittaa jäsenmaita rajoittamasta energian vientiä naapurimaihin. Viraston mukaan etenkin seuraavat kuukaudet ovat kriittisiä EU:n energiamarkkinoiden toiminnalle: lyhytnäköisesti kansallisista intresseistä asetetut sähkön tai kaasun vientirajoitteet uhkaavat johtaa ajoittaiseen energiapulaan ja vielä korkeampiin hintoihin.

Yhtenäisen energiamarkkinan toiminnan varmistaminen on ACERin mukaan erityisen tärkeää nykyisessä kriisitilanteessa, koska vain näin tuetaan energian toimitusvarmuutta ja hintojen vakautta koko EU:n alueella. Jäsenmaiden välisen siirtokapasiteetin täysimääräinen käyttö on välttämätöntä energiamarkkinan toiminnalle ja energiakriisin hillitsemiselle – myös maissa, jotka ovat parhaillaan energian nettoviejiä.

ACER kehottaa jäsenmaita, kantaverkkoyhtiöitä sekä kansallisia viranomaisia erityisesti varmistamaan, että EU:n markkinasääntöjen mukaisesti vähintään 70 prosenttia alueiden välisestä sähkön siirtokapasiteetista tarjotaan maiden väliseen kauppaan ja kaasun siirtokapasiteetti naapurimaihin maksimoidaan. Yhtenäinen toiminta on paras keino päästä vaikean energiatalven yli. 

– Elämme energiamarkkinoilla nyt vaikeita aikoja, jolloin punnitaan markkinoiden toimivuuden lisäksi myös EU:n yhtenäisyyttä. Vaikka eräissä maissa onkin harkitsemattomasti esitetty rajoituksia energian vientiin kansallisen edun nimissä, olen luottavainen siihen, että jäsenmaat tiukassakin paikassa osoittavat laajasti solidaarisuutta toisiaan kohtaan. Tuemme Energiavirastossa ACERin esittämiä näkökulmia, joita olemme olleet vahvasti edistämässä, ylijohtaja Simo Nurmi vahvistaa.

Lähde: Energiavirasto

Onko sinun mielestä sähkön hinta tällä hetkellä aivan liian korkealla? Mitä sinun mielestäsi olisi paras tapa säästää energiassa ja saada hinnat kohtuulliseksi? Kommentoi.


Muuta luettavaa muualta

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa