Aurinkopaneelit kotiin ja yrityksiin

Aurinkosähkö ei ole vaikea juttu, sitä on kerätty ja käytetty jo vuosikymmeniä. Nyt sähkön hinnan ollessa korkealla, myös Suomen oloissa se alkaa olla investointinakin perusteltavissa. Suomen aurinkosähkön vuosittainen tuottopotentiaali on verrattavissa Keski-Euroopan tuottoihin. Pitkät ja valoisat kevät- ja kesäpäivät kompensoivat syksyä ja pimeää talvea.

Sydäntalven aikaan joulukuusta tammikuun loppuun auringon paistetta on vähän ja aurinko on matalalla taivaalla, joten tuotanto on hyvin vähäistä tai sitä ei ole lainkaan, jos paneelien päällä on lunta. 

Kevättalvella kuitenkin tuotto voi olla hyvinkin suurta, jos lämpötila menee plussan puolelle ja lumi putoaa paneelien päältä pois. Aurinkopaneelien tuotto on parempi kylmässä kuin lämpimässä ja lumi heijastaa kirkasta auringonvaloa, joten usein jo maaliskuussa aurinkopaneelit tuottavat hyvin sähköä.

 • Aurinkopaneelit on edullinen tapa tuottaa ympäristöystävällistä sähköä omalta katolta. 
 • Aurinkopaneelit on huoleton ja ympäristöystävällinen tapa tuottaa ilmaista sähköä.
 • Olet kiinnostunut uusiutuvasta energiasta ja haluat tehdä konkreettisia ympäristötekoja
 • Haluat tuottaa sähköä itse ja vähentää ostosähkön määrää
 • Haluat investoinnillesi vakaan ja varman tuoton – sähkölle on aina tarvetta

Aurinkopaneelit omakotitaloon

Aurinkopaneelit ovat ekologinen ja helppo tapa tuottaa sähköä omalta katoltasi. Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on ilmaista, josta et maksa energia- tai siirtohintaa, etkä myöskään sähkö- ja arvolisäveroa.  Aurinkopaneelit saa yleensä asentaa ilman toimenpide­lupaa katon lappeen suuntaisesti.  Huom! Varmista tarvittavat lupa-asiat ennen projektin aloittamista kaupungin / kunnan rakennusvalvonnasta.

Aurinkopaneelit sopivat omakotitalon katolle kattotyypistä riippumatta. 

Aurinkopaneelijärjestelmä muuntaa noin 10–20 % saapuvasta aurinkoenergiasta sähköksi. Sähköntuotanto riippuu paneelimoduulin huipputehosta, auringon säteilyn määrästä,  lämpötilasta, sijainnista ja varjosta sekä katon suunnasta ja kaltevuudesta. Suomessa vuosituotanto vaihtelee 800 ja 1000 kWh:n välillä asennettua kWp:tä kohden etelään suunnatussa järjestelmässä ja ilman varjoa.

Esimerkiksi 7,5 kWp järjestelmä tuottaa siis n. 800 * 7,5 = 6000-7500 kWh sähköä vuodessa jos paneelit on suunnattu n. 40 asteen kulmassa suoraan etelään. Voit kokeilla suuntausten ja kallistusten vaikutusta EU:n PVGIS -palvelussa täällä.

Omilla aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö säästää sekä ympäristöä että rahaa. Voit saada aurinkopaneelit katollesi alle 5300 eurolla. Aurinkopaneelit voidaan asentaa useimmille kattomateriaaleille. Edullisinta paneelien asentaminen on profiilipeltikatoille. Tiilikatosta hupakatosta tulee 200 € lisäkustannus paketteihin ja konesaumatusta peltikatosta 400 €. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää on, että tarvitset 5 neliömetriä 1 kWp:lle (noin 1 000 kWh tuotettua sähköä vuodessa). Useat toimittajat mahdollistavat koko projektin laskutuksen kk-laskulla, jolloin isotkaan omakotitalojärjestelmät eivät välttämättä maksa satasia enempää kuukaudessa.

HUOM! Aurinko ei edes Suomessa paista aina öisin, joten pelkillä aurinkopaneeleilla sähköntarvetta ei voi kattaa. Vaikka paneelistoon lisäisi akuston, on pelkän auringon varassa pärjääminen marraskuun ja helmikuun välisenä aikana vähintään hyvin vaikeaa.

Oma aurinkosähköjärjestelmä on konkreettinen teko puhtaamman luonnon puolesta, sillä se on yksi ympäristöystävällisimmistä sähköntuotantomuodoista. Tuottaessasi itse osan sähköstä aurinkopaneeleilla olet omavaraisempi myös sähkön siirtohintojen noustessa. 

Ylijäämä energian myyminen sähköyhtiöille

Tee talostasi tai vapaa-ajan asunnostasi osa fossiilivapaata yhteiskuntaa. Pienennä sähkölaskuasi ja myy ylijäämäsähkösi. Energiatehokas koti voi vastata niin omiin kuin naapureidenkin energiatarpeisiin.

Aurinkoenergiaa on mahdollista varastoida erillisiin fyysisiin ak­kujärjestelmiin, mutta se ei ole akkujärjestelmien kallii­den hankintahintojen takia vielä kannattavaa. Siksi useat sähköyhtiöt tarjoavat ylijäämän ostamista lisäpalveluna omille asiakkailleen. Oman tuotannon os­tajia voi etsiä esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämästä Sähkön hintavertailu -palvelusta.

Aurinkopaneelit ovat lähes täysin huoltovapaita. Niissä on likaa hylkivä pinta, ja sade puhdistaa paneeleihin ker­tyvän pienen lian. Lumi saattaa estää auringonsäteiden pääsemisen kennon pinnalle, mutta aurinko sulattaa paneelit nopeasti. Vuosittain on hyvä varmistaa ettei paneelien päälle ole kertynyt roskia eivätkä puiden oksat varjosta paneeleja.

Aurinkoenergia on kannattava investointi

Aurinkoenergiaa on Suomessa tarjolla runsaasti, ja aurinkosähkön ennustetaan olevan yksi edullisimmista sähkön tuotantomuodoista lähivuosina. Jo nyt aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin takuuaikana, kun se mitoitetaan asennusvaiheesssa toteutuneen sähkönkulutuksesi perusteella. Aurinkosähkön kiinnostavuuden lisääntyessä aurinkopaneelit myös nostavat kotisi arvoa.

Aurinkopaneelien avulla kiinteistösi on omavaraisempi sähkön tuottamisessa sähkön kokonaishinnan ollessa jatkuvassa nousussa. Aurinkopaneeleilla voit säästää jopa 10 % sähkön hinnassa rahassa mitattuna. Aurinkopaneelit pienentävät sähkön siirron määrää ja sähköveroja – hyödyt ovat mittavat paitsi lompakollesi, myös kiinteistösi arvolle ja energiatehokkuudelle.

Itse asennus

Asennus kestää noin puoli päivää. Asentajat tarvitsevat sähkökeskuksen käyttöönsä asennuksen aikana, joten sinun tulisi olla kotona. Paikalle saapuva sähköasentaja kytkee sähkön päälle. Kun asennus on valmis, toimittaja lähettää valmiusilmoituksen sähköverkkoyhtiöllesi, joka antaa kytkentäluvan. Aurinkosähköjärjestelmään liittyvästä asennustyöstä on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Yritysten on mahdollista anoa investointiavustusta, joka kattaa n. 25 % investointikustannuksista. Sekä yksityiset että yritykset saavat hyödyntää tuottamansa sähkön ilman sähkö- tai arvonlisäveroja.

Sähköä yrityksille

Kun aurinkopaneeleista on kyse, on kannattavuus kuitenkin paljon muutakin kuin säästöt sähkölaskussa tai saavutettava tuotto. Aurinkosähköjärjestelmä vaikuttaa nimittäin positiivisesti myös kiinteistön arvoon sekä asuinalueen imagoon

Vahvasti vastuullisin energiamuoto

Aurinkoenergian hyödyntäminen on vastuullista, sillä se on täysin päästötöntä, äänetöntä ja siitä riittää kaikille. Itse tuotettu aurinkosähkö on järkevä investointi, sillä kaikki itse tuotettu aurinkosähkö on ilmaista sekä vapaata sähköverosta sekä sähkön siirtomaksuista. Oman aurinkotuotannon hyödyntämistä voi parantaa sähkövarastolla, joka ottaa talteen tuotannon myös sellaisina hetkinä kun kulutus on pientä.  Aurinkovoimala myös nostaa kiinteistön arvoa ja vähentää kiinteistön jäähdytyksen tarvetta. Aurinkopaneelit ovat turvallinen ja varma ratkaisu sähkön tuottamiseen ympäri vuoden.

Aurinkovoimala palveluna

 • Aurinkovoimala omaan yrityskiinteistöön ilman investointia
 • Maksat vain voimalan tuottamasta aurinkosähköstä
 • Sähköyhtiö vastaa voimalan toteutuksesta, ylläpidosta, valvonnasta ja takuista
 • Sopimuskauden jälkeen voimala siirtyy asiakkaan omistukseen. 

Oma aurinkovoimala

 • Aurinkovoimala yrityskiinteistöön avaimet käteen -periaatteella
 • Voimalan tuottama aurinkosähkö tuo heti säästöjä yrityksen sähkön hankintakuluissa
 • Sähköyhtiösi ostaa aurinkovoimalan mahdollisen ylituotannon
 • Lisäpalveluna voimalan valvonta-, huolto- ja ylläpitopalvelut.

Esimerkkejä yritysasennuksista: https://www.helen.fi/yritykset/aurinkovoimalat/aurinkovoimalat-yrityksille

Workers Installing Solar Panels on House Roof.

Sanastoa:

Invertteri

Invertteri muuntaa paneelien tuottaman tasasähkön sähköverkossa käytettäväksi vaihtosähköksi. Laite kytkee aurinkopaneelit suoraan kiinteistön sähköverkkoon. Tämä mahdollistaa aurinkosähkön käytön ensin itse ja ylijäämän automaattisen myynnin sähköverkkoon.

Aurinkopaneeleiden toimintaperiaate

Kun piihin seostetaan sopivia metalleja, voidaan luoda seos, joka joko vetää puoleensa elektroneja tai josta niitä herkästi irtoaa. Aurinkokennossa alapinta vetää puoleensa yläpinnasta irtoavia elektroneja.

Kun auringon energia sitten saa elektronin irtoamaan, siirtyy se alapinnalle ja syntyy sähköinen varaus ja jännite. Jos ylä- ja alapintojen välille vedetään nyt johto, alkaa sitä pitkin kulkea sähkövirta.

Liittämällä sarjaan suuri määrä aurinkokennoja syntyy aurinkopaneeli. Aurinkopaneelin sarjaan kytketyt kennot pystyvät tuottamaan jo noin 40 voltin jännitteen ylä- ja alapintojen sarjaan kytkettyihin liittimiin. Aurinkopaneelijärjestelmässä useita paneeleita liitetään yhteen, jotta päästään lähemmäs 1000 voltin jännitetasoja.

Kun sähkövirta sitten päästetään kulkemaan, elektronit virtaavat takaisin aurinkopaneelien yläpinnalle johdinta pitkin, mutta samalla niiden energia otetaan talteen invertterissä.

Aurinkopaneelijärjestelmä koostuu rakennuksen katolle asennettavista aurinkopaneeleista ja invertteristä. Kun aurinko paistaa, aurinkokennot muuttavat auringonsäteilyn energian sähköksi, joka siirtyy kotiisi. Jotta sähköä voidaan käyttää kotitaloudessa, se on muunnettava tasavirrasta vaihtovirraksi. Tämä tapahtuu aurinkopaneelijärjestelmään ja rakennuksen sähköjärjestelmään kytketyn invertterin avulla.

Selkeänä kesäpäivänä sähkön tuotto on suurimmillaan ja pilvisenä talvipäivänä lähes olematonta. Aurinkosähkön tuotanto on korkeimmillaan maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana.

kWp hinta

Aurinkovoimalan teoreettista maksimitehoa kuvataan yksiköllä Wp eli “wattipiikki”. Tämä on maksimiteho, jonka voimala voi saavuttaa suotuisimmissa olosuhteissa, ja riippuu paneeleista ja komponenteista. Omakotitalon aurinkovoimalan kokonaisteho on usein keskimäärin 5 kWp eli 5 000 Wp.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen