Väre: Sähkön tarjontatilanne pysyy erityisen niukkana – sähkönkäyttöä tulisi vähentä

Lämmityskauden käynnistyttyä ja sään kylmenemisen johdosta sähkönkulutus on kasvanut huomattavasti.  Energiapalveluyhtiö Väreen ennusteen mukaan sähkön tukkuhinnan markkinoilla ennustetaan olevan koko kuluvan viikon ajan arkipäivisin yli 35 senttiä/kilowattitunti (sis. alv 10 %) ja sähkönkulutus ylittänee 11000 megawatin rajan torstaina ja perjantaina.

Väreen mukaan tilanne säilyy kireänä sään jatkuessa normaalia kylmempänä kuluvalla viikolla. Tuulivoiman tuotanto on jäänyt viimeisen viikon aikana selvästi ennusteidenkin alle, eikä merkittävää tuotannon lisäystä ole näköpiirissä tälläkään viikolla. Lisäksi itsenäisyyspäivän tienoilla sään ennustetaan kylmenevän entisestään. Näin ollen sähkönkäyttäjät ovat edelleen avainasemassa sähkön hinnan nousun rajoittamisessa kulutusta vähentämällä.

Chart

Description automatically generated

Kuva 1. Sähkön kysyntä- ja tarjontakäyrät Suomessa ti 29.11. klo 18–19.00. Vaaka-akselilla määrä (MW) ja pystyakselilla hinta e/MWh.
Lähde: Nord Pool -sähköpörssi www-sivut (AggregatedOrder_PriceCurves_FI.pdf (nordpoolgroup.com).

Suomessa sähkön tarjonnan ja kysynnän tasapaino on kireä koko kuluvan viikon ja tukkuhinnan nousu voimassa olevaan hintakattoon 4 euroa/kilowattitunti (sis. alv 0 %) on lähellä. Jos kulutus olisi vain n. 500 megawattia enemmän, tai vastaavasti samankokoinen tuotantolaitos puuttuisi tarjonnasta, olisi sähkön tukkuhinta Suomessa noussut tänään 4 euroon/kilowattitunti.

Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhun mukaan kyseessä oleva marginaali ennen hinnan nousua kattohintaan on erittäin pieni, ja siksi kaikkien suomalaisten osallistuminen sähkön säästöön on hyvin tärkeää.

– Esimerkiksi julkisuudessa esillä olleen Meri-Porin voimalaitoksen sähköntuotantoteho on reilu 500 megawattia. Suomen Datahubin mukaan Suomessa on n. 3,8 miljoonaa sähkösopimusta. Jos esimerkiksi haluaisimme Suomen sähköjärjestelmän kestävän Meri-Porin pitkäaikaisen vikaantumisen ja silti välttää riskin hinnan nousemisesta kattohintaan, tulisi jokaisen sopimuksenhaltijan vähentää sähkönkäyttöä samalla ajalla keskimäärin noin 130 wattia*, Keski-Karhu muistuttaa.

Pienetkin muutokset kulutuskäyttäytymisessä tuovat säästöä

Kyseessä on tavalliselle sähkön käyttäjälle hyvin pieni kulutuksen muutos. Esimerkiksi kylpyhuoneiden lattialämmityksen tai auton lämmittämisen vähentämisellä, tai vaikka Moccamasterilla kahvin keittämättä jättämisellä kulutushuipputuntien aikana saadaan tämän kokoluokan säästöjä. Myös esimerkiksi viihde-elektroniikan käyttöä voi vähentää, ja kylmälaitteita säätää hieman pienemmälle.

– Jos kaikki suomalaiset osallistuvat sähkön säästöön, ei hinnannousun torjuminen ole ollenkaan mahdoton tehtävä. Tämän vuoksi on tärkeää, että tieto sähkön tarjonnan niukkuudesta ja tarvittavien uhrausten pienuudesta saavuttaa kaikki sähkönkäyttäjät yrityksistä ja kunnista kotitalouksiin, Juha Keski-Karhu toteaa.

Tilanne on Suomessa pohjoismaisittain kaikkein kirein. Suomen hinta-alueelta puuttuu vallitsevissa sääoloissa jatkuvasti noin 2000 megawattia tuotantoa verrattuna kulutukseen, ja tämä puuttuva sähkö saadaan sähkömarkkinoiden ansiosta Ruotsista, ja kireimmissä tilanteissa toivottavasti myös Virosta, mikä on tietenkin ylikansallisten sähkömarkkinoiden alkuperäinen tarkoituskin.

– Mikäli sähkön tuontimahdollisuudet häiriintyvät kireillä pakkasilla, on mahdollista, että sähköä ei enää riitä kaikkiin haluttuihin käyttötarkoituksiin, ja Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid käynnistää kiertävät sähkökatkot. Näiden todennäköisyyttä voidaan pienentää kaikkien sähkönkäyttäjien toimesta siten, että sähköä käytettäisiin vapaaehtoisesti mahdollisimman vähän. Vapaaehtoinen sähkön säästäminen on paljon parempi vaihtoehto kuin kiertävät sähkökatkot, minkä lisäksi sähkönsäästö alentaa sähkön hintaa ja vähentää CO2-päästöjä, Keski-Karhu painottaa.* n. 500 MW/3800000 sopimusta = 0,00013 MW/sopimus eli 0,13 kW eli 130 W/sopimus.


Muut mielenkiintoiset aiheet muualta: 5G-verkko


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa