Energianeuvonta auttaa säästämään

Energianeuvontaa saaneet kotitaloudet ja taloyhtiöt tekivät alkuvuoden aikana erilaisia energiatehokkuustoimenpiteitä, joilla säästetään yli kolmensadan sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran energiaa. Kuluttajat ovat nyt aktiivisesti etsineet tietoa, neuvontaa ja tapoja vähentää energian kulutusta ja sen kustannuksia.

Energianeuvontaa pyydetään erityisesti lämmityksen energiatehokkuuden parantamiseen ja lämmitysmuodon vaihtoon liittyvissä kysymyksissä. Kevätkaudella korostuivat aiempaa enemmän päälämmitysjärjestelmään kohdistuvat kysymykset.

– Kodin lämmitykseen haettiin kustannuksia pienentäviä ratkaisuja. Keväällä ja kesällä on remontoimalla parannettu energiatehokkuutta ja suunniteltu lämmitysjärjestelmän uudistusta. Syksyn tullen yhteydenotoissa on kuulunut entistä enemmän sähkön hintaan ja sähkösopimuksiin liittyvät huolet, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta toteaa.

Vuoden 2022 ensimmäisen puolikkaan aikana neuvonnan avulla saavutettu säästövaikutus on yhtä suuri kuin koko edellisenä vuonna. Energianeuvontaa antavat Energiaviraston rahoittamat alueelliset energianeuvojat ja valtakunnallisesti Motiva.

– Energianeuvonnan asiakkaat ovat hyvin tyytyväisiä saamaansa apuun ja vievät suurella todennäköisyydellä energiatehokkuustoimia käytäntöön. Asiakaskyselyn pohjalta tehdyn energiansäästöarvion mukaan toteutunut säästö tehdyille toimenpiteille vastaa yli 300 sähkölämmitteisen kodin vuosikulutusta, yli-insinööri Johanna Kirkinen Energiavirastosta sanoo.

Kodin energiankulutukseen ja -säästöön, energiapulaan varautumiseen sekä energianeuvontaan liittyviä sisältöjä on luettu ennätyksellisen paljon kuluneen syksyn aikana. Motivan pääverkkopalvelussa on tiedonhakijoita lähes 90 enemmän kuin edellisenä vuonna, ja eri kanavien kautta tulevat yhteydenotot ovat moninkertaistuneet.

– Säännöllisesti sähkönkulutustaan seuraavat ja energiansäästöohjeita vastaanottavat pystyvät asumistottumuksiaan muuttamalla säästämään keskimäärin kymmenen prosenttia talvikuukausien sähkönkulutuksesta. Nykyisellä hintatasolla se on myös huomattava taloudellinen säästö, Suur-Uski toteaa.

Kaikkien toimia tarvitaan sähköpulan uhatessa

Suomalaisia kannustetaan Motivan koordinoimassa Astetta alemmas -kampanjassa energian ja etenkin sähkönsäästöön sekä sähkönkäytön tehohuippujen tasaamiseen, jotta mahdolliselta sähköpulalta ja -katkoilta vältyttäisiin.

– Kerrostalossa ja kaukolämpötaloissa asuvat eivät usein tunnista omia sähkönsäästö– ja joustomahdollisuuksiaan. Jokaisesta kodista löytyy säästöpotentiaalia sekä laitteita, joiden käyttöä kannattaa välttää huippukulutustuntien aikana ja sähköpulariskistä tiedotettaessa.

Kulutuksen siirtämisessä katse kannattaa ensin kohdistaa suuritehoisten laitteiden, kuten sähkökiukaan ja sähköuunin sekä auton moottorin esilämmittimen käyttöön tai sähköauton lataukseen. Myös mukavuuslattialämmitykset kannattaa ajoittaa ja ohjata kulutushuippujen ulkopuolelle.

– Suuritehoisten laitteiden käyttöä vuorottelemalla tehon tarve alenee helposti. Etenkin pörssisähköä ostavat sähkölämmittäjät ovat etujoukoissa ohjaamassa kulutusta, mutta nyt sähkönkäytön ajoittamisen käytännöt on syytä omaksua myös muissa kuluttajaryhmissä eikä pieniäkään toimia saa väheksyä, Suur-Uski painottaa.

www.motiva.fi/koti

www.energiavirasto.fi/kuluttajat

www.astettaalemmas.fi

Motiva Oy on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka tarjoaa julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa ja ratkaisuja kestäviin valintoihin. Energianeuvontaa kuluttajille tarjoavat Motivan lisäksi Energiaviraston rahoittamat alueelliset energianeuvojat kaikissa Manner-Suomen maakunnissa.

Politiikka kiinnostaa vaalien alla

Suomalaiset eivät pääsääntöisesti ole kovin aktiivisia politiikassa. Nykyaika ja digialustat kuitenkin mahdollistavat entistä enemmän ja laajemman poliittisen keskustelun, jos vain sivustot löytyvät ja niille lukijat, aiheet kuten Antti Kaikkonen ja suomalainen demokratia ovat tällä hetkellä haetuimpien sanojen listoilla, ja tiedonhaku puolueita kohtaa tulee nousemaan, mitä lähemmäksi kevään vaaleja mennään.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello, jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2 plus -malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.

Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia

Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa. Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa ja paljon muuta.

Uusi WhatsApp-päivitys mahdollistaa 100 kuvan tai videon lähettämisen

Uusi whatsapp päivitys mahdollistaa jopa 100 kuvan tai videon lähettämisen yhdessä viestissä Android-käyttäjille. Lisäksi päivityksen myötä on mahdollista lisätä kuvatekstiä asiakirjoja lähetettäessä, luoda mukautettuja avatareja ja käyttää niitä tarroina tai profiilikuvina sekä kuvailla ryhmiä entistä paremmin pidempien aihe- ja kuvauksentekstien avulla. Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Yksi kommentti artikkeliin ”Energianeuvonta auttaa säästämään”

Vastaa