Danske Bank: Taloyhtiöt hakevat nyt lainaa energiaremontteihin

Taloyhtiöt hakevat nyt entistä enemmän lainoja energiaremontteihin. Energialähteen vaihdon yhteydessä kannattaa aina parantaa energiatehokkuutta, jotta lämpö ei mene harakoille.

Yhä useampi taloyhtiö hakee lainaa pelkkään energialähteen vaihtoon, sanoo Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu. Vielä vuosi sitten energialähdettä tarkasteltiin osana isompia remontteja.

Energiaremontti on taloyhtiölle helppo keino säästää, koska normaaleissakin olosuhteissa taloyhtiön kuluista noin kolmannes menee energiaan. Energiaremontissa energialähteen vaihto tuo ison säästön, mutta kokonaisvaltaisessa saneerauksessa energiatehokkuuden parantamisella voi olla vielä suurempi vaikutus.

”Energialähteen vaihdolla pääsee vain puoliväliin. Siksi sen yhteydessä kannattaa aina parantaa talon energiatehokkuutta, oli kyse sitten ikkunoista, katosta tai lämpöeristyksistä. Ei maalämpökään ole halpaa, jos se menee harakoille”, sanoo Roihu.

Taloyhtiöt hakevat lainaa etenkin maalämpöön siirtymiseen. Esimerkiksi maalämpöön vaihtamisen kannattavuuslaskelma näyttää nykyisillä energianhinnoilla erittäin hyvältä.

”Kannattaa muistaa, että energian hinnat ovat nyt poikkeuksellisen korkealla. Nykyisellä hintatasolla investoinnit voivat näyttää houkuttelevammilta kuin mitä ne aidosti ovat pitkällä aikavälillä”, Roihu sanoo.

Remontoi kymmenien vuosien aikajänteellä

Kunnossapitoa kannattaa suunnitella ja tehdä kymmenien vuosien aikajänteellä, ei vain tulevan talven pakkasia ajatellen. Vaikka vastikkeissa on nyt nousupainetta, voi ennakoiva taloyhtiö pehmentää nousua tuleville vuosille.

Yksi esimerkki energialähteen vaihdon ja energiatehokkuuden parantamisen yhdistämisestä on vuodenvaihteen tienoilla Turun Hepokullassa valmistuva suuri saneerausprojekti. Projekti kattaa kaikkiaan seitsemän taloyhtiötä ja 26 kerrostaloa.

Danske Bankin rahoittamassa saneerauksessa korjataan kerralla kaikkien talojen julkisivut ja linjat. Samalla taloihin rakennetaan esimerkiksi kaukolämmön vaihdot maalämpöön ja poistoilman lämmöntalteenotot.

”Saneeraus pienentää Hepokullan talojen energiankulutusta lähes 50 prosenttia, josta energialähteen vaihto kattaa vain noin 20 prosenttiyksikköä. Energiaremontti saavuttaa täyden potentiaalinsa, kun energialähteen vaihtoon yhdistyy kiinteistön energiatehokkuuden parantaminen”, Roihu sanoo.

Lähde: Danske Bank


Muuta luettavaa muualta

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä. Tutustu dna puhelimet valikoimaan, josta voit löytää itsellesi tai lapsellesi  sopivan älypuhelimen vaikka tiktok videoiden videoiden varten. Esimerkiksi Apple iPhone 13 Pro on todella tehokas puhelin kuvien ja videoiden kuvaamista varten.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

5 kommenttia artikkeliin ”Danske Bank: Taloyhtiöt hakevat nyt lainaa energiaremontteihin”

Vastaa