Suomalaisten sähkönkulutus on laskenut reilusti viime vuoteen verrattuna

Epävakaa tilanne sähkömarkkinoilla näkyy jo kotitalouksien kulutuksessa: kuluttajat ovat reagoineet nopeasti sähkömarkkinoiden epävakaaseen ja poikkeukselliseen tilanteeseen vähentämällä sähkön käyttöä. Talvella sähkönsäästöä on syytä jatkaa. Sähkönkulutuksen vähentäminen on johtanut myös tuontisähkön määrän laskuun.

Energiateollisuus ry:n mukaan suomalaisten kuluttajien sähkönkäyttö on laskenut noin 13,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Pudotus on merkittävä ja osoittaa, että kotitalouksille ja yrityksille suunnattu vetoomus sähkön käytön vähentämisestä on vaikuttanut.

Vähentynyt sähkönkulutus hyödyttää kaikkia.

– Jos onnistut vähentämään kulutusta silloin, kun kysyntä on korkeimmillaan, saat sekä itse pienemmän sähkölaskun että myötävaikutat siihen, että hinnat laskevat kaikille, sanoo Vattenfallin sähkömarkkina-asiantuntija Peter Strandberg.

Talvella suurimmat epävarmuudet liittyvät säähän ja mahdollisiin geopoliittisiin tapahtumiin

Talvella sähkönsäästöä on syytä jatkaa ja myös ohjata sähkönkäyttöä edullisille tunneille, eli illoille ja viikonlopuille. Näin on mahdollista vaikuttaa myös mahdollisiin sähkökatkoihin.

– Suuri epävarmuus talveen liittyen on sää. Se, kuinka kylmä talvi on, määrää suurelta osin, kuinka paljon energiaa käytetään. Toinen epävarmuus on, tapahtuuko jotain geopoliittista. Aiemmin näimme, kuinka Nord Stream kaasuputken sabotointi johti hintojen nousuun, Strandberg sanoo.

Sähköä tuodaan Suomeen huomattavasti viime vuotta vähemmän

Sähkönkulutuksen väheneminen on johtanut siihen, että Suomeen tuodaan vähemmän sähköä kuin aiemmin. Energiateollisuus ry:n mukaan sähkön nettotuonti on laskenut 69 prosenttia verrattuna viime vuoden syyskuuhun.

Vähentyneen sähkönkulutuksen ohella sähköntuotannon omavaraisuuden lisääntyminen on vaikuttanut tuontisähkön määrään: vuoden takaiseen verrattuna tuulivoiman tuotanto on lisääntynyt Suomessa ja Olkiluoto 3 tuottaa ajoittain sähköä.

Sähkömarkkinoiden epävakaa tilanne vaikuttaa sähkönmyyjiin – Vattenfall on hyvin varautunut

Sähkön hinnan nousu sekä epävakaa markkina ovat vaikuttaneet myös sähkönmyyjiin ja sähkönmyyntiin liittyvät riskit ovat nousseet, ja muutama myyjä onkin joutunut lopettamaan toimintansa epävakaan markkinan takia.

Vattenfall on yhtenä Euroopan suurimmista sähkön ja lämmön tuottajista ja jälleenmyyjistä valmistautunut toimimaan myös poikkeustilanteissa. Vattenfall on onnistunut hyvin sähkön hankinnan ja myynnin ennustamisessa sekä sopimusten hinnoittelussa. Epävakaassakin tilanteessa Vattenfall pystyy myymään ja toimittamaan sähköä luotettavasti ja vastuullisesti.

Tiedot perustuvat Vattenfallin marraskuun sähkömarkkinakatsaukseen. Koko markkinakatsaus on luettavissa täältä: https://www.vattenfall.fi/fokuksessa/sahkomarkkinakatsaus/sahkomarkkinakatsaus-marraskuu-2022/

Vattenfall on eurooppalainen energia-alan yhtiö, jolla on noin 20 000 työntekijää. Olemme sähköistäneet teollisuutta, toimittaneet energiaa koteihin ja uudenaikaistaneet elämäntapaamme innovaatioiden ja yhteistyön avulla yli sadan vuoden ajan. Tavoitteenamme on mahdollistaa fossiilisivapaa elämä yhden sukupolven aikana. www.vattenfall.fi 


Muut mielenkiintoiset aiheet muualta: 5G-verkko

Muuta luettavaa muualta

Tulevaisuuden internet eli 5G

Nopea 5G on uusi tiedonsiirtojärjestelmä, joka tarjoaa merkittävästi nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonsiirtoa verrattuna edellisiin 4G- ja 3G-järjestelmiin. 5G-verkko tarjoaa lupauksen tuoda uusia ja tehokkaampia mobiililaitteiden ja IoT-laitteiden (Internet of Things) käyttökokemuksia.

Eetu “Eedspeaks” Pesonen

Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval­laan eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa. 

Hakukoneoptimointi eli SEO – Mitä se tarkoittaa?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutulosten kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu.

Asuntolainaa asunnon ostoa varten

Asuntolainan ottaminen on yksi yleisimmistä tavoista hankkia oma asunto. Asuntolaina mahdollistaa asunnon ostamisen silloin, kun oma pääoma ei riitä kattamaan kaikkia kuluja. Asuntolainaa voi hakea pankista, ja sen määrä voi vaihdella henkilön tulotason ja tarpeen mukaan.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Yksi kommentti artikkeliin ”Suomalaisten sähkönkulutus on laskenut reilusti viime vuoteen verrattuna”

Vastaa