Asuntolainapulssi: lyhennysvapaa kiinnostaa asuntovelallisia edelleen vähemmän kuin koronakeväänä

Lyhennysvapaa tai laina-ajan pidentäminen kiinnostavat suomalaisia asuntovelallisia toistaiseksi huomattavasti vähemmän kuin koronakeväänä. Tämä käy ilmi Danske Bankin Asuntolainapulssista. Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala muistuttaa, että asuntolaina on usein oman talouden joustavin elementti.

Danske Bankin Asuntolainapulssin vastaajista noin joka seitsemäs (15 %) on hakenut viimeisen kolmen kuukauden aikana joko lyhennysvapaata tai laina-ajan pidennystä. Lisäksi suunnilleen saman verran (14 %) harkitsee hakevansa lyhennysvapaata tai laina-ajan pidennystä. Kyselytutkimus tehtiin marraskuun lopussa.

Lyhennysvapaata hakeneiden määrä on pienempi kuin koronaepidemian alettua vuonna 2020. Tuolloin noin joka viides oli hakenut asuntolainaansa lyhennysvapaata.

Marraskuun lopussa vastaajista 63 prosenttia ei ole hakenut tai harkinnut lyhennysvapaan hakemista.

”Tämä vuosi on haastanut monen suomalaisen taloudellista mielenrauhaa, kun muun muassa energiaan ja korkoihin on mennyt huomattavasti aiempaa enemmän rahaa. Asuntovelallisen taloudessa lyhennysvapaa ja laina-ajan pidennys ovat todella tehokkaita työkaluja oman talouden hallintaan, joiden avulla voi esimerkiksi kerryttää oman talouden puskureita tai säästää rahaa isoon hankintaan”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala.

Lyhennysvapaan avulla puskuri kuntoon

Danske Bank suosittelee taloudellisen puskurin kerryttämistä, jonka avulla voi selviytyä yllättävistä menoista. Summa on hyvä pitää tilillä siten, että sen saa tarvittaessa nopeasti käyttöönsä.

”Jos esimerkiksi isot sähkölaskut ovat nakertaneet puskuria, voi lyhennysvapaan avulla tasapainottaa tilanteen. Neljän kuukauden menoja vastaava summa on jo hyvä taloudellinen puskuri”, sanoo Sari Takala.

Tyypillisin syy lyhennysvapaan tai laina-ajan pidennyksen hakemiseen on energian tai muiden hintojen nousu (46 %). Korkojen nousu ei toistaiseksi näy syynä (8 %). Kaksi viidestä (43 %) kertoo hakevansa lyhennysvapaata jostain muusta syystä kuin hintojen nousun vuoksi.

Käteen jää enemmän rahaa kuin vuoden alussa

Osa kotitalouksista kärsii inflaatiosta ja energian hintojen noususta kohtuuttomasti. Suurelle joukolla kotitalouksia rahojen loppuminen energian hinnan ja korkojen nousun vuoksi ei ole ollut syksyllä ongelma, vaan käteen on jäänyt aiempaa enemmän.

Danske Bankin asiakasdatan mukaan suomalaisten tilanne on vakaa vuoden alkuun verrattuna. Marraskuussa käteen jäi kuukausittain noin 60 euroa enemmän menojen jälkeen kuin vuoden alussa.

”Vaikka osalla on todella tiukkaa, on monen taloudellinen tilanne isossa kuvassa hyvä. Jos oman talouden peruskivet ovat kunnossa, on myös nyt hyvä aika tehdä fiksuja talouspäätöksiä – oli kyse sitten uuden kodin ostamisesta tai muun haaveen toteuttamisesta”, Sari Takala sanoo.

Kyselytutkimuksesta

Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Danske Bankin toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi 752 täysi-ikäistä suomalaista, joilla on asuntolainaa. Tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 24.11.2022 – 30.11.2022 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Tutkimuksen virhemarginaali on noin ±3,1%-yksikköä suuntaansa.

Viihdettä arkeen

Oletko miettinyt mitä katsoisit seuraavaksi televisiosta, suoratoistolta? Nettiruutu.fi tarjoilee viikottaiset uutiset ja uudet arvostelut monelta eri suoratoistokanavalta.

  • Vihreän energian valinta: Nordic Green Energy -sähkösopimuksen kattava tarkastelu

    Vihreän energian valinta: Nordic Green Energy -sähkösopimuksen kattava tarkastelu

    Nordic Green Energy on suomalainen sähköyhtiö, joka tarjoaa kotitalouksille ja yrityksille 100% uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Yhtiö on sitoutunut kestävään kehitykseen ja pyrkii aktiivisesti edistämään ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja. Nordic Green Energyn sähkösopimukset: Nordic Green Energy tarjoaa useita erilaisia sähkösopimuksia, joista jokainen asiakas voi löytää itselleen sopivan vaihtoehdon. Yhtiön pääasialliset sopimustyypit ovat: Nordic Green Energyn sähkösopimuksen ominaisuudet:…



  • Sähkön hinta: Kuinka seurata sähkön hintaa verkossa?

    Sähkön hinta: Kuinka seurata sähkön hintaa verkossa?

    Sähkön hinta on noussut viime aikoina, ja moni suomalainen miettii, miten voi säästää sähkölaskussa. Yksi tapa säästää on seurata sähkön hintaa ja optimoida kulutusta sen mukaan. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka sähkön hintaa voi seurata ja mitä hyötyjä siitä on. Miksi sähkön hintaa kannattaa seurata? Sähkön hinta vaihtelee jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinta on yleensä…



  • Lainojen vertailu Sortter-palvelun avulla

    Lainojen vertailu Sortter-palvelun avulla

    Sortter-palvelu tarjoaa mahdollisuuden verrata erilaisia lainatarjouksia, mikä auttaa sinua löytämään taloudellisesti järkevimmät lainaehdot juuri sinun tarpeisiisi. Omalaina kannattaa aina hoitaa ajallaan mahdollisten tulevien lainojen vuoksi. Miksi lainojen vertailu on tärkeää? Lainatarjousten vertailu säästää rahaa ja auttaa löytämään lainaehtoja, jotka sopivat parhaiten omaan taloudelliseen tilanteeseesi. Varsinkin suurissa lainoissa, kuten asuntolainassa, pienetkin erot korossa voivat kumuloitua merkittäviksi…



Muuta luettavaa muualta

Eetu “Eedspeaks” Pesonen

Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval­laan eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa. Pesonen on kasva­nut internetin äärellä, mikä tarjoaakin täydellisen alustan ihmishistorian tapahtumien tutkimiselle. 

Telia 5G kartta

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko aloittaa kattavan 5G-verkon rakentamisen Loviisassa ja Pyhtäällä maanantaina 10. lokakuuta. Nopeamman 5G-verkon rakentamisen myötä myös 4G-yhteydet paranevat alueella. Paremmille yhteyksille on tarvetta, sillä mobiilidatan käyttö on moninkertaistunut Suomessa viime vuosina. Tutustu Telia 5G kartta aiheeseen.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa