Energiansäästövinkit – Tee huonelämpötilan alentaminen oikein

Jokaisen asteen alentaminen lämmityksessä pienentää energialaskua keskimäärin 5 %. Monessa torpassa ja taloyhtiössä onkin puheista siirrytty tekoihin. Lämpötilan alentamiseen ei kuitenkaan riitä patterin termostaatin pyöräytys pienemmälle asennolle.

Termostaatin vaikutus rajoittuu yhteen huoneeseen

Useimmat ajattelevat, että lämpötilan laskemiseksi riittää, kun käy pyöräyttämässä patterin- tai huoneen termostaattia pienemmälle asennolle. Niin se riittääkin, mutta vain yhden patterin tai huonetilan osalta. Termostaatti on oikeastaan ylilämmön leikkuri, joka katkaisee lämmityksen, kun huoneen lämpötila jostakin syystä nousee korkeammaksi kuin halutaan. 

Patteritermostaatti ei säädä eikä laske verkostosta tulevan veden lämpötilaa. Muutoksen jälkeen muut huoneet ovat edelleen liian lämpimiä ja siinä äsken viilennetyssäkin huoneessa voi seuraava tulija taas nostaa lämpötilaa pienellä käden liikkeellä

muistuttaa erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.

Energian kulutus vähenee verkoston veden lämpötilaa alentamalla

Kun rakennuksessa on vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitysjärjestelmä, lämmityksen tehoa ja samalla sen kuluttamaa energiamäärää voidaan säätää verkostoon menevän veden lämpötilaa alentamalla. Se tehdään järjestelmän yhteyteen asennetun automaattisen säätöjärjestelmän avulla. Käytännössä kaikissa Suomessa rakennetuissa vesikiertoisissa lämmitysjärjestelmissä on tällainen.

Säätimen asetusarvoja muuttamalla voidaan laskea koko rakennuksen lämpötilatasoa. Säädin huomioi myös ulkolämpötilan ja pitää sisälämpötilan vakiona ulkolämpötilan muutoksista huolimatta. Teknisesti asia ei ole vaikea, mutta vaatii hyvää ymmärrystä muutosten vaikutuksista rakennuksen olosuhteisiin. Siksi on tärkeää, että muutokset suunnittelevat ja toteuttavat alan ammattilaiset

Parhaaseen lopputulokseen pääsee harkinnan avulla

Verkoston veden lämpötilan alentaminen on toimiva ratkaisu, mutta parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun säätöjärjestelmä on viritetty ja verkoston vesivirrat oikein tasapainotettu. Alkujaan kaikkien rakennusten osalta näin pitäisi olla, mutta vuosien kuluessa tilanne on saattanut muuttua. Myös asukkaat on syytä ottaa mukaan päätöksentekoon heti alusta lähtien.

Joskus pelkästään ammattilaisen suorittaman järjestelmän toiminnan tarkistamisella ja palauttamalla se tarkoituksenmukaiseen tilaan, voidaan saada merkittäviä säästöjä

Asiasta on päätettävä yhdessä ja kaikkien asukkaiden on hyväksyttävä se tai ainakin sopeuduttava muutokseen. Taloyhtiön hallituksen jäsenet eivät yksinään voi tehdä muutosta, vaikka intoa nyt olisi.

Mäkinen opastaa

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry on LVI-asennusalalla toimivien yritysten toimiala- ja työnantajajärjestö. Sen tehtävänä on jäsenyritysten ja toimialan liiketoimintamahdollisuuksien edistäminen. Liiton jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto on 1,6 miljardi euroa, ja ne työllistävät reilut 8 500 henkilöä. LVI-TU on vahva erikoisurakointiliitto osana Rakennusteollisuus RT:tä. Lisätietoja lvi-tu.fi


Muuta luettavaa muualta

Kuka on Eetu “Eedspeaks” Pesonen?

Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval­laan Eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa. Pesonen on kasva­nut internetin äärellä, mikä tarjoaakin täydellisen alustan ihmishistorian tapahtumien tutkimiselle. 

Google Pay -mobiilimaksaminen on helppoa ja nopea tapa maksaa

Google Pay maksaminen on helppoa ja kätevää, kun haluat maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa nopeasti ja vaivatta.

Apple Pay -mobiilimaksaminen on toinen tapa maksaa ostoksia kätevästi

Apple Pay maksaminen keskittyy vahvasti 20–30-vuotiaisiin, kun taas Google Pay -maksajien profiili on huomattavasti laajempi, aktiivikäyttäjäryhmän ollessa 20–45-vuotiaat.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

2 kommenttia artikkeliin ”Energiansäästövinkit – Tee huonelämpötilan alentaminen oikein”

Vastaa