Pohjoissavolaiset reagoivat energiakustannusten nousuun rajoittamalla sähkönkulutusta, tinkimällä ruoka- ja liikkumiskustannuksista sekä vaihtamalla pienempään asuntoon.
Energiakriisi aiheuttaa kotitalouksille, kunnille sekä yrityksille uusia taloudellisia haasteita. Kriisi vauhdittaa inflaatiota sekä nostaa energian hinnan ennätyslukemiin. Energiaköyhyys uhkaa yhä useampia suomalaisia pakottaen myös pohjoissavolaisia järjestelemään raha- ja asumisasioitaan uusiksi.
Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen kyselyn mukaan pohjoissavolaiset kokevat energiakustannusten nousun heikentävän mielialaa ja asettavan tiukkoja rajoitteita kulutuskäyttäytymiseen. Energiaköyhyydellä tarkoitetaan vaikeutta ylläpitää tai tyydyttää perustarpeita energian kustannusten takia.
Energiaköyhyys Suomessa on tähän asti ollut Euroopan matalinta tasoa. Energiaköyhyyden riskiryhmää Suomessa kasvattavat kuitenkin ikääntyvä rakennuskanta ja väestö, kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset sekä muuttotappioalueilla rahoitusmekanismien puute. Erityisen riskialttiita ovat maaseudulla haja-asutusalueilla suurissa sähkö- tai öljylämmitteisissä taloissa asuvat, joilla myös välttämätön auton käyttö nostaa energiakustannuksia.
Energiaköyhyydessä yli 10% lämmitykseen
Iso-Britannian virallisen määritelmän mukaan kotitalous elää energiaköyhyydessä, mikäli sen tuloista yli 10 prosenttia kuluu asunnon riittävän lämmityksen ylläpitämiseen. Energiaköyhyys on alkavan talven lisääntyvä uhka Suomessa. Jo lokakuussa 2022 Asiakastieto tiedotti lisääntyneistä maksuhäiriömerkinnöistä sähkölaskujen osalta. Huoli energiakustannusten noususta näkyy vastauksissa EKOTEKOja sekä Hiilineutraali Pohjois-Savo –hankkeiden laatimassa asukaskyselyssä.
”Olen joutunut laittamaan sähkön käytön niin minimiin kuin voin. Vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen paljon. Joudun muuttamaan pienempään asuntoon asumis- ja elinkustannusten nousun vuoksi”, kertoo pohjoissavolainen vastaaja anonyymissa kyselyssä marraskuussa 2022.
Tuoreita tilastoja energiaköyhyyden laajuudesta Suomessa ei ole
Ympäristöministeriön selvityksessä vuodelta 2015 arvioitiin että Suomessa on 60 000–100 000 energiaköyhyyden riskiryhmiin kuuluvaa omistusasunnossa asuvaa kotitaloutta. Selvityksessä arvioitiin, että mikäli energian reaalihinnan parin prosentin vuotuinen kasvu toteutuu ja energiaköyhyyden riskiryhmässä olevien reaaliansiot eivät kasva, energiaköyhyydestä voi Suomessa tulla olennaisesti vakavampi ongelma. Vuoden 2015 jälkeen koetun useamman taloudellisen, ympäristö- ja geopoliittisen kriisin jälkeen tilanne lienee nyt varsin toinen.
Energian hinnan kasvu viimeisen vuoden aikana on ylittänyt monen talouden sietorajan, etenkin kun kotitalouksien käytettävissä olevat tulot eivät ole lisääntyneet samassa suhteessa. Tuoreita tilastoja energiaköyhyyden laajuudesta Suomessa ei ole, mutta etenkin omakotitaloissa asuvien eläkeikäisten ja lapsiperheiden energiamenojen osuus nettotuloista uhkaa nousta tänä vuonna yli 10 %, joka on määritelty energiaköyhyyden rajaksi.
”Kova talvi on tulossa. Sähkölaskun loppusumma tulee olemaan kaikkineen siirtomaksun kanssa noin 800 € kuukaudessa. Tämä yhdistettynä kammottaviin polttoainekustannuksiin, jotka meille kasvukeskusten ulkopuolella asuville ovat käytännössä pakollisia, sekä ruokakustannusten kasvuun, tulee ajamaan meidän keskituloisenkin perheen taloudellisiin vaikeuksiin”, kuvailee hankalaa tilannetta pohjoissavolainen vastaaja anonyymissa kyselyssä.
Energiaköyhyydestä kuullaan ja keskustellaan 23.11.2022 Varkaudessa
Energiaköyhyydestä ja sen vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön keskustellaan keskiviikkona 23.11.2022 klo 16.30-19.00 Navitas Taitotalolla Varkaudessa. Tilaisuutta voi seurata myös striimin kautta.
Tilaisuuden alustajina toimivat Mari Martiskainen Sussexin yliopistosta sekä Johanna Kirkinen Energiavirastosta. Alustusten jälkeen aiheesta keskustelevat paneelissa Leppävirran kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne Aholainen, Savonia-amk:n energiatekniikan tutkimus- ja kehityspäällikkö Jarno Ruusunen, Savon Voiman liiketoimintajohtaja Juha Räsänen sekä Wartalo Kodit Oy:n toimitusjohtaja Jukka Koskinen. Paneelin vetäjänä toimii Saara Karkulahti Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen projektipäällikkö.
Koko ohjelma ja ilmoittautumiset Pohjois-Savon ilmastotyön verkkosivuilla.
Lähde: Pohjois-Savon ELY-keskus / STT
Muuta luettavaa muualta
Lue Nettiruudun uutisia,arvosteluita sarjoista ja elokuvista sekä paljon muuta!
Nettiruutu kirjoitti arvostelun The Watcher -sarjasta, joka perustuu tositapahtumiin. Sivuilta löytyy myös juttu Temptation island suomi sarjasta, joka kannattaa käydä lukemassa. Diginyt itse suosittelee lukemaan game of thrones arvostelun nettiruudun sivustolta.
Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan ja muuta
Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä. Tutustu dna puhelimet valikoimaan, josta voit löytää itsellesi tai lapsellesi sopivan älypuhelimen vaikka tiktok videoiden videoiden varten. Esimerkiksi Apple iPhone 13 Pro on todella tehokas puhelin kuvien ja videoiden kuvaamista varten.
Ensi keväänä on taas eduskuntavaalit
Kuinka paljon seuraat päivän politiikkaa? Oletko kiinnostunut siitä edes vaalien aikaan? Ensi keväänä on edessä jälleen nimittäin eduskuntavaalit, ja jokaisen äänestäjän olisi hyvä seurata sen verran päätöksentekoa, että voisi omalla äänellään osallistua vaikuttamiseen. Seuraamalla politiikkoja ja puolueita, voi hyvinkin löytää sen oman puolueensa tai henkilönsä, jonka tekemiset ja lausunnot sopivat omaan ajatteluun. Tässä muutama poliitikko esittelyssä, ja lisää löytyy suomenpolitiikka.fi sivustolta.
Vaikka vaalityössä mennään yhä 2020-luvullakin pitkälti vanhojen askelmerkkien mukaisesti, eli se puolueen näkyvyys pitää olla nähtävillä ja aistittavissa niin kaduilla kuin toreilla, on myös tämä digitaalisuus ja erilaiset digimediat ottaneet oman osansa – siksi tämäkin sivu on mahdollinen vaalityön edistäjä, omalta osaltaan. Eduskuntavaalit 2023 ovat jälleen omalla tavallaan käänteentekevät tuleville vuosille ja tulevien vuosien päätöksille.
Yksi kommentti artikkeliin ”Energiakriisi tuo mukanaan energiaköyhyyttä”