Miten sähkölämmittäjän voi varautua vaihteleviin sähkön hintoihin?

Pörssisähkön hinta voi olla tietyn ajoin olla erittäin korkea – jo elokuussa kilowattitunnin hinta on noussut kalleimmilla tunneilla lähes 70 senttiin. Myös useimmissa uusissa määräaikaisissa sopimuksissa on mukana tunneittain vaihtuvaan pörssisähkön hintaan perustuva muuttuva osuus. Miten sähkölämmittäjä voi varautua sähkön hinnan vaihteluun?

Sähköpattereilla tai suoralla sähköllä lämpiävällä lattialämmityksellä varustetussa omakotitalossa tai mökissä ilmalämpöpumppu on helppo tapa vähentää sähkönkulutusta. Motivan energia-asiantuntijoiden mukaan tämä voi merkitä kymmenien prosenttien säästöä lämmityskustannuksissa. 

Uuden laadukkaan ilmalämpöpumpun vuotuinen lämpökerroin on noin neljä, eli yhdellä kilowatilla ostettua sähköä voidaan kotiin saada jopa neljä kilowattia lämpöä. Sähköpatterilla lämmitettäessä yksi ostettu kilowatti tuottaa vain sen yhden kilowatin lämpöä. 

”Hyvä hyötysuhde on vain yksi osa modernin lämpöpumpun eduista. Sähkön hintojen vaihdellessa yhä tärkeämpi asia on lämmitykseen helppo ohjelmointi ja etäohjaus, joka mahdollistaa kulutuksen vähentämisen vuorokauden kalleimpina tunteina”, kertoo Daikinin tekninen päällikkö Jussi Kummu. 

Tuntihinnoitellun sähkön seuraavan päivän hinnat julkaistaan päivittäin kello 14 jälkeen. Tyypillisesti sähkö on edullisinta aamuyön tunteina, mutta esimerkiksi elokuussa tuntihinnat ovat nousseet hetkittäin hyvinkin korkeiksi, kun sekä siirtoyhteyksiä että voimaloita on ollut yhtä aikaa remontissa ja samalla tuulivoiman tuotanto on ollut vähäistä.

Pörssisähkösopimuksen tehneet sähkön käytäjät maksavat kunkin tunnin aikana kulutetusta sähköstä juuri senhetkisen pörssihinnan mukaan. Myös niin sanoituissa kulutusvaikutussopimuksissa sähkölaskuun voi vaikuttaa ohjaamalla kulutusta pois vuorokauden kalleimmilta tunneilta. 

”Yksinkertainen ohje on, että lämmitä muutama aste korkeampaan lämpötilaan kun sähkö on halpaa ja laske pyyntilämpötilaa, kun sähkö on kalleimmillaan. Etäohjattavalla lämpöpumpulla tämän voi tehdä älypuhelimen sovelluksella mistä tahansa ja milloin tahansa”, Kummu neuvoo. 

Lämpöpumppu vähentää koko lämmityskauden energiankulutusta

Ulkoilman lämpötila on +10 °C ja -10 °C välillä yli 200 päivää vuodesta kaikkialla Suomessa. Tällaisissa lämpötiloissa uudenaikaisen ilmalämpöpumpun hyötysuhde on erinomainen. Jussi Kummu korostaa, että myöskään pakkaspäivät eivät syö modernin ilmalämpöpumpun kannattavuutta. 

”Ilmalämpöpumpun hyötysuhde on parhaimmillaan pikkupakkasilla, mutta pakkaspäivät eivät romahduta koko lämmityskauden hyötysuhdetta. Koteja lämmitetään eteläisessäkin Suomessa yli kahdeksan kuukautta vuodesta ja säästöä tulee koko kauden ajan”, Kummu toteaa. 

Jos kotona on sähkökattila ja vesikiertoinen keskuslämmitys, kannattaa lämmönlähteeksi vaihtaa ilma-vesilämpöpumppu tai maalämpöpumppu. Se vähentää energiankulutusta merkittävästi ja on helppo asentaa vanhaankin rakennukseen. 

”Oikein valitulla, modernilla ilma-vesilämpöpumpulla voidaan lattialämmitykseen tai puhallinkonvektoreihin yhdistettynä saada vielä 25 asteen pakkasella lähes puolet tarvittavasta lämpöenergiasta ulkoilmasta. Koko lämmityskauden aikana lämpökertoimessa päästään helposti neljän tasolle, jolloin sähköä säästyy merkittävästi”, Kummu sanoo.

Daikinin maalämpöpumpuilla vuosilämpökerroin on vielä tätäkin parempi, koska ulkoilman lämpötila ei vaikuta energiakaivon lämpötilaan.

Sähkölämmittäjän muistilista

  1. Hanki ilmalämpöpumppu. Sillä voi pienentää lämmityskustannuksia kymmeniä prosentteja.
  2. Hyödynnä ilmalämpöpumpun etäohjausta ja ohjelmointia: lämmitä muutama aste korkeampaan lämpötilaan kun sähkö on halpaa ja laskepyyntilämpötilaa, kun sähkö on kalleimmillaan. 
  3. Varmista, että lämmität edullisemmin lämpöpumpulla etkä suoralla sähkölämmityksellä. Varmista se asettamalla sähköpattereiden lämpötila selvästi ilmalämpöpumpun pyyntilämpötilaa alemmaksi. 
  4. Hanki talvilämpimälle kesämökille etäohjattava ilmalämpöpumppu. Pidä mökillä vain peruslämpö ja nosta etäohjauksella lämpötila mukavaksi kun lähdet mökille. Sisäilmaa puhaltimellaan kierrättävä lämpöpumppu lämmittää mökin nopeasti ja taloudellisesti. 
  5. Jos talossa on vesikiertoinen keskuslämmitys, vaihda lämmönlähteeksi sähkökattilan tilalle ilma–vesilämpöpumppu tai maalämpöpumppu.

Lähde: Daikin


Älypuhelimen valinta lapselle

Älypuhelin lapselle valinnassa korostuu turvallisuus ja kasvatukselliset näkökulmat. Lasten älypuhelimet ovat yleensä varustettu erilaisilla rajoitus ominaisuuksilla, jotka auttavat vanhempia valvomaan lastensa puhelimen käyttöä. Monissa malleissa on mahdollisuus asettaa aikarajoituksia, estää tiettyjen sovellusten käyttöä tai seurata lapsen sijaintia.

Paras älypuhelin vanhukselle

Älypuhelin vanhukselle älypuhelin valinnassa keskeistä on helppokäyttöisyys ja selkeä käyttöliittymä. Monille vanhuksille teknologian käyttö voi olla haastavaa, joten älypuhelimen tulisi tarjota mahdollisimman yksinkertainen ja intuitiivinen käyttökokemus. On olemassa erityisiä senioripuhelimia, jotka on suunniteltu vanhempien käyttäjien tarpeisiin. Ne tarjoavat suuria näppäimiä, selkeitä symboleita ja ääniohjaus mahdollisuuden helpottamaan käyttöä.

Kuinka valita paras älypuhelin?

Jos etsit huippuluokan suorituskykyä, uusimpia teknologisia ominaisuuksia ja parasta käyttökokemusta, paras älypuhelin saattaa olla sinulle sopiva vaihtoehto. Parhaan älypuhelimen valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten suorituskyky, kameraominaisuudet, näytön laatu ja muotoilu.

Hyvä edullinen älypuhelin

Usein älypuhelimen valintaa ohjaa budjetti. Edullinen älypuhelin voi olla erinomainen vaihtoehto, kun halutaan säästää rahaa mutta samalla nauttia perustoiminnoista. Markkinoilla on lukuisia hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia vaihtoehtoja, jotka tarjoavat monipuolisia ominaisuuksia ilman suurta hintalappua.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

2 kommenttia artikkeliin ”Miten sähkölämmittäjän voi varautua vaihteleviin sähkön hintoihin?”

Vastaa