​​Prisma Viikin katolla käynnistyi aurinkovoimala​

Helsingin Viikin Prisman katolle on valmistunut HOK-Elannon suurin aurinkovoimala. Katolla on aurinkoenergiaa tuottavat 1238 uudenkarheaa aurinkopaneelia, jotka kattavat yhteensä noin neljänneksen liiketilan vuosittaisesta energiantarpeesta. HOK-Elanto on tehnyt aktiivista ja kunnianhimoista työtä energiatehokkuuden eteen jo pitkään.

Prisma Viikin aurinkovoimala on seitsemäs HOK-Elannon toimialueelle rakennettu aurinkovoimala ja on kooltaan koko verkoston ylivoimaisesti suurin. Aurinkovoimalla tuotettu energia hyödynnetään kokonaisuudessaan Prisma-kiinteistössä. Prisman katolla tuotettu aurinkoenergian vuosituotantoarvio on 437 MWh, joka vastaa noin 22 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Määrä kattaa noin 20–25 prosenttia Prisman vuotuisesta sähkönkulutuksesta ja kesällä auringon paahtaessa tuotanto on luonnollisesti huipussaan. Myös muu kiinteistössä käytetty sähkö on päästötöntä. 

Sähköä suoraan katolta

– On mahtavaa, että voimala saatiin käyttöön kesäksi, kun juuri nyt ruokakaupan sähkönkulutus on suurimmillaan. Tällaisina aurinkoisina kesäkuukausina voidaan merkittävä osa kiinteistön sähköstä saada suoraan sen katolta, kertoo HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki

Kyse ei ole lyhytikäisestä investoinnista, sillä ja aurinkovoimalan käyttöiäksi arvioidaan noin 35–40 vuotta. Seuraava aurinkovoimala on HOK-Elannossa rakenteilla Nurmijärvelle S-market Klaukkalan katolle.  

– Olemme kartoittaneet toimialueemme kiinteistöt, joihin voimaloita on mahdollista rakentaa ja siten investoinnit aurinkovoimaan jatkuvat myös tulevaisuudessa, Kattilamäki toteaa. 

Aurinkovoiman lisäksi HOK-Elanto panostaa suunnitelmallisesti energiatehokkuuteen myymälöissään esimerkiksi hyödyntämällä kylmälaitteiden tuottamaa lauhdelämpöä sekä optimoimalla ja ohjaamalla kiinteistöjärjestelmien tarpeenmukaista käyttöä. Päästöjen vähentäminen on suunnitelmallista ja merkittävimmät toimenpiteet ovat kylmälaitosten kylmäaineen vaihtaminen ympäristöä vähemmän kuormittavaan hiilidioksidiin, kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen sekä päästöttömien energialähteiden

Lähde: S-ryhmä/Prisma


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi

Vety – Alkuaineen ominaisuuksia ja käyttökohteita

Vety on ensimmäinen ja kevein alkuaine, joka koostuu yhdestä protonista ja yhdestä elektronista. Se on väritön, hajuton ja erittäin kevyt kaasu. Vetyä käytetään laajalti eri teollisuudenaloilla, kuten metallien käsittelyssä ja ammattikäytössä, sekä energiantuotannossa. Sitä voidaan hyödyntää polttokennoissa sähkön ja lämmön tuottamiseen, ja se tarjoaa myös potentiaalisen vaihtoehdon puhdasta energiaa tavoiteltaessa tulevaisuudessa. Vetyä voidaan myös käyttää polttoaineena esimerkiksi vetyautoissa, joissa sen ainoana päästönä on vesihöyry.

Luomutuotanto – Kestävä vaihtoehto ruoantuotannossa

Luomutuotanto on kestävä ja eettinen vaihtoehto ruoantuotannossa. Siinä käytetään luonnonmukaisia menetelmiä, kuten luomulannoitteita ja luonnonmukaisia tuholaistorjuntakeinoja. Luomutuotannossa vältetään keinotekoisia lannoitteita, torjunta-aineita ja geenimuunneltuja organismeja. Se edistää biologista monimuotoisuutta, maaperän terveyttä ja eläinten hyvinvointia. Luomutuotteet ovat vapaita synteettisistä torjunta-ainejäämistä ja tarjoavat kuluttajille ravintoarvoiltaan laadukkaampia vaihtoehtoja. Luomutuotanto pyrkii ylläpitämään tasapainoa ihmisen ja ympäristön välillä pitkällä aikavälillä.

Mikael Granlund – Menestyvä jääkiekkoilija kansainvälisellä tasolla

Mikael Granlund on menestyvä suomalainen jääkiekkoilija, joka on tehnyt vaikutuksen kansainvälisellä tasolla. Hän aloitti uransa Suomen Liigassa ja nousi nopeasti nuorten maajoukkueisiin. Granlundin taidot ja älykäs peli-ilme huomattiin myös NHL:ssä, jossa hän edusti Minnesota Wildia ja Nashville Predatorsia. Hänet tunnetaan erityisesti upeasta ”Mikaelin maalista” vuoden 2011 MM-kisoissa. Granlundin lahjakkuus, luovuus ja peliäly tekevät hänestä arvokkaan pelaajan niin seuralle kuin maajoukkueellekin. Mikael Granlund ero aihe on noussut monen ihmisen mieleen.

Nettibingo – helppo tapa pelata ja voittaa kotisohvalta käsin

Nettibingo on hauska ja vaivaton tapa pelata bingoa ilman tarvetta lähteä fyysiselle pelipaikalle. Pelaaja voi nauttia pelistä missä ja milloin tahansa, sillä nettibingo on saatavilla ympäri vuorokauden. Lisäksi pelin aloittaminen on helppoa ja nopeaa, ja voittojen lunastaminen sujuu kätevästi verkossa. Nettibingossa voi pelata yksin tai yhdessä muiden pelaajien kanssa, mikä tekee siitä sosiaalisen pelimuodon. Kokonaisuudessaan nettibingo on kätevä ja viihdyttävä tapa pelata ja voittaa kotisohvalta käsin.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

2 kommenttia artikkeliin ”​​Prisma Viikin katolla käynnistyi aurinkovoimala​”

Vastaa