Energia-alan tilanne Suomessa kesällä 2023

1. Energiantuotanto

Suomessa sähköä tuotetaan monipuolisesti usealla eri energianlähteellä ja tuotantomuodolla. Tärkeimmät sähkön tuotannon energialähteet ovat ydinvoima, vesivoima, puupolttoaineet ja voimakkaassa kasvussa oleva tuulivoima. Suomessa on noin 120 sähköä tuottavaa energiayritystä ja noin 400 voimalaitosta, joista yli puolet on vesivoimalaitoksia. Monipuolinen ja hajautettu sähkön tuotantorakenne lisää sähkön hankinnan varmuutta. Vetyvoima on vasta tulossa….

Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto. Kaukolämpö tuotetaan yleensä polttolaitoksissa joko yhdessä sähkön kanssa tai pelkästään lämpönä. Lämmön ja sähkön yhteistuotannossa polttoaineen energiasisältö saadaan talteen kaikkein energiatehokkaimmin ja ympäristöystävällisimmin.

2. Hiilidioksidipäästöt

Hiilidioksidivapaan sähkön osuus on jo 89 prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Vesi-, tuuli- ja aurinkovoima, biomassa ja ydinvoima ovat hiilidioksidivapaita tuotantotapoja. Energia-ala sitoutuu luonnon monimuotoisuuden edistämiseen niin, että vuoteen 2035 mennessä alan kokonaisvaikutus luontoon on nettopositiivinen.

3. Investoinnit

Energiateollisuus on teollisuudenala, jossa tehdään eniten investointeja. Arvion mukaan alan investoinnit nousevat kuluvana vuonna yli 3,8 miljardiin, mikä on kolmannes Suomen teollisuuden kaikista investoinneista.

4. Sähkömarkkinat

Sähkön markkinahinta muodostuu yhteisillä eurooppalaisilla sähkömarkkinoilla. Sähkölasku koostuu useista osista, ja lisätietoa sähkömarkkinoiden toiminnasta löytyy Energiateollisuus ry:n verkkosivuilta.

5. Kuluttajan sähkösopimukset

Kuluttajalla on useita vaihtoehtoja sähkösopimuksen suhteen, ja tarjonta vaihtelee sähkönmyyjittäin. Sopimustyyppejä ovat muun muassa määräaikainen sopimus, perinteinen toistaiseksi voimassa oleva ”tariffihinta” ja pörssi- eli spottihintainen sopimus.

6. Energiaverkot

Energiaverkkoihin kuuluvat sähkö- ja kaukolämpöverkot sekä maakaasuputket. Sähköverkosto koostuu kantaverkosta, suurjännitteisistä jakeluverkoista ja jakeluverkoista. Sähköverkon tehtävänä on siirtää voimaloissa tuotettu sähkö sähkönkäyttäjille. Kaukolämpöverkkoa on rakennettu Suomessa kaikkiin kaupunkeihin ja isompiin taajamiin.

Suomessa toimii 77 sähkön jakeluverkkoyhtiötä. Verkkotoiminta on tiukasti säänneltyä, mikä varmistaa, ettei ylihinnoittelu ole mahdollista.

7. Energiaverkkojen nykytila

Suomen sähköverkosto koostuu kantaverkosta, suurjännitteisistä jakeluverkoista sekä jakeluverkoista. Suomessa on yli kolme miljoonaa sähkönkäyttäjää ja lukuisia sähköä tuottavia voimalaitoksia. Kaukolämpöyritykset jakelevat lämpöä yli 200 Suomen kunnassa. Kaasuverkossa siirretään maakaasun lisäksi biokaasua.

8. Sähkön siirtohinta eurooppalaisessa vertailussa

Suomen sähkön siirtohinta on eurooppalaisessa vertailussa kilpailukykyinen. Tämä on tärkeä tekijä, kun arvioidaan energia-alan tilannetta ja sen kehitystä.

9. Energia-ala työnantajana

Energia-ala työllistää suoraan 23 300 henkilöä, joista Energiateollisuus ry:n jäsenyritysten palveluksessa työskentelee noin 16 000 henkilöä. Alan välillinen työllistävyys on huomattavasti laajempi, noin 19 000 henkilötyövuotta. Alan kokonaistyöllistävyys on n. 42 000 henkilötyövuotta.

10. Tulevaisuus energia-alalla

Energia-ala ja sen asiantuntijatehtävät tulevat kansainvälistymään, mutta työtehtävät eivät jatkossakaan katoa ulkomaille. Energia-ala on sitoutunut kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin, ja energiamurroksen edetessä osa perinteisistä työtehtävistä katoaa ja tilalle tulee uusia asiantuntijatehtäviä.

Yhteenveto

Energia-ala Suomessa on dynaaminen ja monipuolinen toimiala, joka on sitoutunut vähähiiliseen tulevaisuuteen. Alan investoinnit ovat merkittäviä, ja se työllistää suoraan ja välillisesti tuhansia ihmisiä. Sähkön tuotanto on monipuolista, ja hiilidioksidivapaan sähkön osuus on jo 89 prosenttia. Sähkön siirtohinta on kilpailukykyinen eurooppalaisessa vertailussa. Tulevaisuudessa energia-ala tulee kansainvälistymään entisestään, mutta työtehtävät eivät katoa ulkomaille. Energia-alan tulevaisuus on valoisa, ja se on sitoutunut kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Lego Master Suomi – joukkueet rakentavat mestariteoksia

Lego Masters Suomi on suosittu kilpailuohjelma, jossa tiimit kilpailevat luomalla upeita rakennelmia Lego-palikoista. Osallistujat osoittavat luovuuttaan, taitojaan ja tiimityötä rakentaessaan uskomattomia Lego-teoksia. Kilpailu vaatii mielikuvitusta, tarkkuutta ja nopeita ratkaisuja. Lego Masters on inspiroiva ohjelma kaikille Lego-faneille, jotka rakastavat nähdä palikoiden muuttuvan.

Mikä on dropshipping verkkokauppa?

Dropshipping -verkkokauppa on yksi nopeimmin kasvavista liiketoimintamalleista nykypäivän digitaalisessa maailmassa. Dropshipping mahdollistaa yrittäjille verkkokaupan perustamisen ilman tarvetta varastolle, tuotteiden pakkaamiselle tai lähetysten hallinnalle.

Uusi Samsuing Galaxy A13 – korkean suorituskyvyn laitteisto

Samsung Galaxy A13 :ssa on 6,6 tuuman Infinity V -näyttö 60 hertsin virkistystaajuudella. Puhelimen laadukas kamera yhdessä älykkään kuvankäsittelyn kanssa auttaa ottamaan eloisia ja teräviä kuvia. Samsung Galaxy A13 on myös varustettu 5000 milliampeerin akulla, joka antaa akulle jopa kahden päivän käyttöiän.

Google Pay – Vaivaton ja helppo tapa maksaa ostokset

Google Pay maksaminen on helppoa ja kätevää, kun haluat maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa nopeasti ja vaivatta.

Garmin Venu 2 Plus-GPS-älykello – Soita puheluita ja lähetä tekstiviestejä

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykellolla voi soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2 Plus -malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet ja paljon muuta.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa