Mökin lämmityksessä voi säästää merkittävästi lämpöpumpulla

Lämmitätkö vapaa-ajan asuntoa vielä perinteisillä sähköpattereilla? Kesämökin vanhan lämmitysjärjestelmän täydentäminen ilmalämpöpumpulla on silloin kannattava investointi, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Ilmalämpöpumpulla lämpiävän mökin järkevä ylläpitolämpötila on 12 astetta. Tällöin sähköä säästyy, mutta sisäilmassa riittää energiaa ulkoyksikköön kertyvän jään ajoittaiseen sulattamiseen.

Suomalaisten mökkeilykäytäntöjä selvittävän Saaristoasiain neuvottelukunnan Mökkibarometrin mukaan useammassa kuin joka toisessa vapaa-ajan asunnoista oli käytössä suora sähkölämmitys. Mökkibarometriin vastanneista 40 prosenttia piti mökillään sähkölämmitystä päällä talvella.

Ilmalämpöpumpulla voi pienentää kesämökin kokonaisenergiankulutusta merkittävästi. Esimerkiksi Daikin Perfera -ilmalämpöpumpun SCOP eli lämmityskauden lämpökerroin on kylmässä ilmastossa yli neljä, jolloin yhdellä ostetulla kilowattitunnilla sähköä saa neljä kilowattuntia lämpöä. Tavallisella sähköpatterilla lämmittävä joutuu maksamaan lämpöenergiasta neljä kertaa enemmän. 

Ilmalämpöpumpun, joka siirtää lämpöä ulkoilmasta ja puhaltaa sen sisätiloihin, voi asentaa millä lämmitysjärjestelmällä varustettuun taloon tahansa. Se on siis helppo ratkaisu suoralla sähköllä lämpiävän mökin energiatehokkuuden parantamiseksi. Lämpöpumpun käyttöönotto merkitsee huomattavaa energiansäästöä ja sitä kautta mökin omistajalle halvempaa sähkölaskua. 

Jätä patterit päälle, mutta säädä ne pienemmälle

Miten ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää mökillä? Lämpöpumpputeknologiaa kehittävän ja lämpöpumppuja valmistavan Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu neuvoo jättämään vanhat sähköpatterit päälle ja säätämään niiden asetuslämpötilan hieman alemmaksi, kuin ilmalämpöpumpun tavoitelämpötilan.

”Jos ilmalämpöpumpun asetus on +21 astetta, niin patterit voi säätää 17–18 asteeseen. Etenkin vanhojen sähköpattereiden termostaatit ovat kuitenkin hyvin epätarkkoja, joten oman mökin eri pattereille sopiva asetus on löydettävä kokeilemalla. Perusajatus kuitenkin on, että kun lämpöpumppu puhaltaa niin suoralla sähköllä ei lämmitetä, vaan käytetään edullisempaa lämmitystapaa”, Kummu neuvoo. 

Ilmalämpöpumppu on eduksi myös mökin sisäilmalle, sillä se myös puhdistaa jatkuvasti sisäilmaa. 

”Kaikki ilmalämpöpumput suodattavat vähintäänkin pölyä sisäilmasta, mutta kehittyneimmissä laitteissa on monivaiheinen suodatinjärjestelmä ja tavanomaisten suodatinten lisäksi myös homeita ja muita epäpuhtauksia tuhoava yksikkö”, Jussi Kummu kertoo. 

Mökin ylläpitolämpötilaksi lämpöpumpulla sopii 12 astetta

Jos mökiltä ollaan poissa pitkään, sisälämpötilaa voi pudottaa. Jussi Kummun suositus ylläpitolämpötilaksi on 12 astetta. Etäohjauksella lämpötilan voi nostaa mukavalle tasolle niin, että mökki on lämmin kun sinne saavutaan. 

”Silloin sisäilmassa riittää energiaa myös lämpöpumpun ulkoyksikköön kertyvän, ulkoilman kosteudesta tiivistyvän jään ajoittain tapahtuvaan sulattamiseen”, Kummu kertoo. 

Samanlainen ilmalämpöpumppu ei sovi kaikkiin kohteisiin. Sopivan tehoinen ilmalämpöpumppu kannattaa valita oman vapaa-ajan asunnon mukaan yhdessä asiantuntijan kanssa.

”Lähtökohtana on paikkakunnan ilmasto sekä talon energiatehokkuuteen vaikuttavat asiat, kuten eristysten määrä. Talon ominaisuuksiin perustuva lämmön tarve ja lämmitysprofiili määrittelevät tarvittavan lämpöpumpun kapasiteetin, monenko kilowatin pumppu mökille tarvitaan”, Daikinin tuotekehitysjohtaja Bart Aspeslagh luettelee.

Mökille ja mataliin tiloihin sopii erinomaisesti myös lattiamallinen ilmalämpöpumppu, joka lämmittää nopeasti lattiat mukaviksi. 

Ilmalämpöpumppu ei lämmitä käyttövettä, joten ahkerassa talvikäytössä olevan mökin lämmönlähteeksi kannattaa harkita ilma-vesilämpöpumppua. Siihen yhdistetty varaaja tuottaa myös lämpimän veden edullisemmin kuin suoralla sähköllä lämpiävä varaaja.

Älä sammuta lämpöpumppua pakkasella

Kannattaako ilmalämpöpumppu pitää koko ajan päällä vai pitääkö se sammuttaa pakkasten kiristyessä? Jussi Kummun mukaan ilmalämpöpumppua ei nimenomaan pidä sammuttaa pakkasella. Jos lämpöpumppu kuitenkin on sammutettu ja pakkanen on erittäin kireä, on turvallisempaa odottaa sään lauhtumista ennen lämpöpumpun käynnistämistä. 

”Käynnissä oleva laadukas ilmalämpöpumppu sen sijaan ei mene kovallakaan pakkasella rikki. Lämpötilan noustessa hyötysuhde taas paranee, joten lämpöpumpun automatiikan kannattaa antaa huolehtia toiminnasta. Pohjoisen olosuhteisiin suunnitellut ilmalämpöpumput toimivat vielä 25 asteen pakkasessa eikä esimerkiksi meidän valmistamillamme lämpöpumpuilla ole pakkasrajaa”, Kummu kertoo. 

Mökin lämmittäjän muistilista

  1. Kun olet hankkimassa ilmalämpöpumppua, valitse Pohjoismaiden olosuhteisiin suunniteltu laite. Eteläisemmän Euroopan ilmasto-oloihin suunniteltuja malleja voi saada edullisemmin, mutta niiden hyötysuhde on pakkasilla  heikko ja laitteet soveltuvat Suomessa parhaiten kerrostalo- ja kaukolämpöasuntojen jäähdytykseen. 
  2. Laske ilmalämpöpumpun asetuslämpötila 12 asteeseen, kun mökillä ei olla. Näin energiaa säästyy, mutta lämpö riittää ulkoyksikköön jääksi kertyvän ulkoilman kosteuden sulatukseen. Jätä sähköpatterit tai lattialämmitys päälle, mutta säädä niiden termostaatit selvästi ilmalämpöpumpun asetusta alemmalle lämpötilalle. 
  3. Valitse etäohjattava laite, niin voit valvoa mökin lämpötilaa ja nostaa lämpötilan etukäteen mukavalle tasolle mökille saavuttaessa.

Vapaa-ajan asunnon ilmalämpöpumpun tärkeitä ominaisuuksia: 

  • Automaattikäynnistys: vaikka sähkökatko keskeyttäisi lämmityksen, lämpöpumppu jatkaa toimintaa automaattisesti muutaman minuutin kuluttua sähköjen palautumisesta. 
  • Teholämmitys-toiminto lämmittää mökin asetettuun lämpötilaan merkittävästi nopeammin verrattuna tavalliseen ilmalämpöpumppuun. 
  • Takkatoiminto jatkaa ilman kierrätystä ja tasoittaa tulisijan lämpötilaa, mutta ei tuhlaa sähköä silloin, kun mökkiä lämmitetään tulisijalla.  
  • Etäohjauksen avulla voit ohjata ilmalämpöpumppua ja seurata kulutusta mistä tahansa älypuhelimen avulla.

3-D-ilmavirtaus yhdistää vaaka- ja pystysuoran swing-toiminnon ja pienentää sekä mökin yläosan ja lattiatason lämpötilaeroa että ohjaa lämpöä nurkkiin. 


Muuta luettavaa muualta

Asuntomarkkinoista on tärkeää ottaa huomioon

Asuntomarkkinat ovat myös tärkeä osa asunnon ostamista ja sijoittamista. Asuntomarkkinoiden kehitys voi vaikuttaa asuntojen hintoihin ja vuokratuottoihin. Asuntomarkkinoiden kehitykseen vaikuttavat monenlaiset tekijät, kuten talouden tilanne, väestön kasvu ja muuttoliike.

Asuntomarkkinoiden kehitystä kannattaa seurata, jos harkitsee asunnon ostamista tai sijoitusasunnon hankkimista. Asuntomarkkinoiden kehitykseen liittyvät uutiset ja tiedot voivat auttaa ennakoimaan tulevaa kehitystä ja tekemään päätöksiä sen perusteella.

Sijoitusasuntoa harkitessa on tärkeää huomioida myös asunnon sijainti ja kunto. Hyvä sijainti ja hyväkuntoinen asunto voivat tukea sijoituksen tuottoa ja arvon kehitystä pitkällä aikavälillä.

Lopuksi voidaan todeta, että asuntolaina, sijoitusasunto ja asuntomarkkinat ovat tärkeitä käsitteitä asunnon ostamisen ja sijoittamisen kannalta. Niiden avulla voidaan tehdä parempia päätöksiä ja varmistaa sijoituksen kannattavuus ja tuotto.

Uusi WhatsApp-päivitys mahdollistaa 100 kuvan tai videon lähettämisen

Uusi whatsapp päivitys mahdollistaa jopa 100 kuvan tai videon lähettämisen yhdessä viestissä Android-käyttäjille. Lisäksi päivityksen myötä on mahdollista lisätä kuvatekstiä asiakirjoja lähetettäessä, luoda mukautettuja avatareja ja käyttää niitä tarroina tai profiilikuvina sekä kuvailla ryhmiä entistä paremmin pidempien aihe- ja kuvauksentekstien avulla. Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

2 kommenttia artikkeliin ”Mökin lämmityksessä voi säästää merkittävästi lämpöpumpulla”

Vastaa