Energiakriisi kurjistaa taloyhtiöiden taloutta

Yhä useampi taloyhtiö hakee lainaa maksaakseen nousseita hoitomenojaan. Taloyhtiöllä olisi hyvä olla tilillään kolmen kuukauden hoitomenoja vastaava puskuri, sanoo Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu.

Taloyhtiöt hakevat nyt merkittävästi aiempaa enemmän hoitolainoja. Hoitolaina on taloyhtiön ottama laina, jota taloyhtiö hakee tyypillisesti silloin, kun vastiketulot eivät riitä menoihin.

Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu on tilanteesta huolissaan. Hän muistuttaa, että taloyhtiöllä olisi hyvä olla kolmen kuukauden hoitomenoja vastaava puskuri tilillään.

”Osa taloyhtiöistä on pinteessä jo nyt, vaikka lämmityskausi ei ole vielä edes alkanut. Energia ei ole taloyhtiöiden talouden ainoa murheenkryyni. Kaukolämpölaskujen lisäksi myös taloyhtiölainojen korot nousevat, ja yleinen inflaatio nostaa taloyhtiöiden käyttämien palveluiden, kuten siivouksen ja huollon, hintoja. Osasta hoitolainahakemuksista välittyy toiveikkuus, että yleinen inflaatio ei koskisi taloyhtiöiden käyttämiä palveluita”, Roihu sanoo.

Tilanne haltuun aktiivisella otteella

Monessa taloyhtiössä voi olla syytä pitää ylimääräinen yhtiökokous jo syksyllä, jotta esimerkiksi vastikemaksujen korotuksen saa tehtyä hyvissä ajoin. Kevään sääntömääräiseen yhtiökokoukseen odottaminen voi johtaa taloyhtiön taloudellisen tilanteen kriisiytymiseen.

”Taloyhtiöiden kulut nousevat merkittävästi tulevina kuukausina. Hallitusten ja isännöitsijöiden pitää olla lähikuukausina erityisen valppaita rahojen riittävyyden suhteen ja ratkoa ongelmia etupainotteisesti. Puolinaiset ratkaisut eivät riitä, vaan ne johtavat helposti ongelmien kärjistymiseen myöhemmin”, Roihu sanoo.

Roihun mukaan on todellinen riski, että taloyhtiölle syntyy energiakriisin myötä houkutus lykätä suuria remontteja, joiden avulla taloyhtiö voisi pienentää vastikkeita pitkällä aikajänteellä.

Remontit eivät halpene odottamalla. Jos putket vuotavat nyt, ne vuotavat myös viiden vuoden päästä”, Roihu sanoo.

Ville Roihun 3 neuvoa taloyhtiöille

  • Kerää puskuri. Taloyhtiön tilillä on hyvä olla kolmen kuukauden hoitomenoja vastaava summa. Hallituksen pitää seurata nyt tavanomaista tarkemmin vastiketulojen riittävyyttä.
  • Suunnittele pitkäjänteisesti. Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kannattaa suunnitella taloutta nyt kymmenien vuosien aikajänteellä.
  • Älä säästä väärästä paikasta. Isojen remonttien lykkääminen voi johtaa vain suurempiin kuluihin. Moniin remontteihin liittyy myös huomattava säästöpotentiaali.

Lähteet: Danske Bank / STT


Muuta luettavaa muualta

Arman Alizad ja viidenkympin kriisi

Arman Alizad on tehnyt itsestään sarjan, jossa 50 vuotta täyttänyt Arman potee viidenkympin ikäkriisiä ja puhuu avoimesti sen tuomia vaikutuksia elämään.

Elämä siirtyy kokoajan kohti digitaalisuutta

Oletko miettinyt hankkivasi lapsellesi pelitietokonetta, älypuhelinta tai vaikka älykelloa? Esimerkiksi älykello nuorelle voisi olla hyvä tapa seurata hänen sykettä päivän mittaan. Monissa älykelloissa on kattava valikoima eri ominaisuuksia, joita löytyy eri mallien kalloista. Monilla älykelloilla voi seurata unenlaatua sekä nukuttua aikaa.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Yksi kommentti artikkeliin ”Energiakriisi kurjistaa taloyhtiöiden taloutta”

Vastaa