Ilmalämpöpumppu helpottamaan ensi kesän helteitä

Ilmalämpöpumpun hankinta kerrostalossa

Ilmalämpöpumppu on yhä suositumpi ratkaisu viilentää asuntoa kesän kuumina päivinä. Erityisesti kerrostaloasukkaiden keskuudessa tämän laitteen suosio on kasvussa. Hankinta vaatii kuitenkin yhteistyötä taloyhtiön kanssa, sillä asennus voi vaikuttaa yhteisiin tiloihin tai rakenteisiin. Osakkaan tulee muistaa, että ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan taloyhtiön lupa.

Yhtiön hyväksyntä perustuu usein aiempiin kokemuksiin ilmalämpöpumpuista. Jos yhtiössä on jo asennettu ilmalämpöpumppuja, luvan saaminen voi olla helpompaa. Tästä huolimatta taloyhtiö voi asettaa ehtoja asennukselle. Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltia muistuttaa, että taloyhtiön päätöksellä voi olla merkittävä vaikutus asennusprosessiin.

Muutostyöilmoitus ja taloyhtiön ehdot

Ennen ilmalämpöpumpun asentamista osakkaan on tehtävä taloyhtiölle muutostyöilmoitus. Tämän jälkeen taloyhtiön hallitus arvioi, voidaanko lupa myöntää ja millaisin ehdoin. Ehtojen asettaminen on tärkeää rakennuksen ja muiden osakkaiden etujen suojelemiseksi. Mahdolliset ehdot voivat liittyä esimerkiksi laitteen ominaisuuksiin tai asennuksen valvontaan.

Ilmalämpöpumpun asentamisen kieltäminen

Joissakin tapauksissa taloyhtiö voi kieltää ilmalämpöpumpun asentamisen. Tämä voi tapahtua, jos asennus vaikuttaa merkittävästi yhtiön ulkoisiin rakenteisiin tai aiheuttaa haittaa muille osakkaille. Esimerkiksi julkisivumuutokset tai suuret häiriöt voivat olla perusteita asennuksen kieltämiselle.

Ensimmäinen ilmalämpöpumppu ja yhtiökokous

Jos taloyhtiössä ei ole vielä ilmalämpöpumppuja, tulee ensimmäisen asennuksen yhteydessä tehdä periaatepäätös yhtiökokouksessa. Tällöin linjataan muutostyölle asetettavat ehdot, kuten asennuspaikka ja kondenssiveden hallinta. Lisäksi on hyvä tarkistaa kunnan rakennusvalvonnan suhtautuminen ja mahdollinen viranomaisluvan tarve. Tämä prosessi vie aikaa, joten ilmalämpöpumpun hankinta voi venyä, jos päätöstä ei ole tehty ajoissa.

Tapio Haltia korostaa, että on tärkeää, että taloyhtiöllä on selkeä näkemys ilmalämpöpumppujen asentamisesta tulevia kesiä varten. Tämä auttaa osakkaita saamaan asennuksen tehtyä nopeammin ja varmistaa kaikkien osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun.

Lista ilmalämpöpumpun asennusprosessista kerrostalossa

  1. Muutostyöilmoitus: Osakkaan tulee toimittaa taloyhtiölle ilmoitus suunnitellusta muutostyöstä.
  2. Taloyhtiön luvan hankkiminen: Taloyhtiön hallitus käsittelee ilmoituksen ja päättää, myönnetäänkö lupa.
  3. Ehtojen asettaminen: Taloyhtiö voi asettaa ehtoja asennukselle, esimerkiksi laitteen tyyppi tai asennuksen valvonta.
  4. Mahdolliset kiellot: Joissakin tapauksissa taloyhtiö voi kieltää asennuksen, kuten julkisivumuutosten vuoksi.
  5. Yhtiökokouksen päätös: Ensimmäisen ilmalämpöpumpun asentamista varten taloyhtiön tulee tehdä periaatepäätös yhtiökokouksessa.
  6. Viranomaisluvan selvitys: On syytä selvittää, tarvitaanko kunnan rakennusvalvonnalta lupa asennukselle.
  7. Asennuksen toteutus: Hyväksynnän saaneen asennuksen voi toteuttaa asetettujen ehtojen mukaisesti.

Ilmalämpöpumppuohje Kiinteistöliiton jäsensivuilla


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa