Aurinkopaneelit katolle – edellytä turvallista asennustapaa

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa on havaittu turvallisuutta ja järjestelmän toimintaa vaarantavia puutteita. Paneelien hankintaa suunnitteleva voi muutamilla varmistuksilla tarkistaa, että saa katolle turvallisesti toimivan ja pitkäikäisen aurinkosähköjärjestelmän. Turvallisuus on tänä vuonna Motivan valtakunnallisen Aurinkosähköä kotiin -kampanjan pääteema.

Aurinkosähkö on laadukkaista komponenteista asianmukaisesti asennettuna luotettavaa ja turvallista tekniikkaa. Tukesin viime vuonna tekemässä asennuksia koskevassa selvityksessä kuitenkin ilmeni puutteita, jotka voivat johtaa vikaantumiseen ja jopa tulipaloon.

– On ymmärrettävää, että kaikilla kuluttajilla ei ole teknistä osaamista. Asiakkaan pitää pystyä luottamaan siihen, että järjestelmän toimittava ja asentava yritys käyttää keskenään sopivia komponentteja sekä tekee kaikki asennukset vaatimusten mukaisesti ja asennuspaikan olosuhteet huomioiden, asiantuntija Veli-Matti Virtanen Motivasta sanoo.

Aurinkosähköä kotiin -kampanjassa on koottu yhteen ohjeita pientalon aurinkosähköjärjestelmän hankintaan. Ne auttavat kuluttajaa ymmärtämään ja määrittämään itselle soveltuvan kokoonpanon sekä kiinnittämään huomiota asennuksessa keskeisiin laatuvaatimuksiin ja standardeihin.

Pientaloon soveltuva noin seitsemän kilowatin aurinkovoimala avaimet käteen -toimituksena maksaa nyt keskimäärin 7 700 euroa. Järjestelmien hinnat ovat laskusuunnassa, komponenttien saatavuus on hyvä ja asentajakapasiteettia melko hyvin tarjolla. Tiedot selviävät Motivan alan yrityksille tammikuussa tekemästä kyselystä.

– Aurinkosähkön kannattavuuden kannalta on tärkeää mitoittaa järjestelmä kiinteistön sähkönkäytön perusteella. Järjestelmän yhteydessä on kannattavaa hyödyntää älykästä kulutuksen ohjausta, joka reagoi nopeasti paneelin tuottoon tai pörssisähkön hintaan, Virtanen muistuttaa.

Dokumentaatio on osa hyvää toimitusta

Sähköturvallisuusviranomaisen vaatimien standardien mukainen laitteisto ja asennustyö ovat aurinkosähköjärjestelmän toimituksen ainoa sallittu lähtökohta.

Standardeilla säädellään sitä, miten sähkötyöt suoritetaan, jotta työskentely sekä lopputulos ovat turvallisia paitsi sähköasentajalle myös kiinteistölle ja sen käyttäjille. Niissä annetaan määräyksiä myös järjestelmän komponenteille, kuten käytettävien liittimien yhdenmukaisuudelle. Sähköasennuksissa on tärkeää noudattaa laitevalmistajan asennusohjeita.

Laadukkaaseen toimitukseen kuuluu sähkö- ja rakennekuvat sekä suomen- tai ruotsinkielinen käyttöohje. Lisäksi laitteistolle on aina tehtävä käyttöönottotarkastus, jonka pöytäkirjan asentaja varmistaa allekirjoituksellaan. Sähköverkkoon kytkettävän aurinkosähköjärjestelmän asentajalla pitää olla vähintään S2-sähköpätevyys.

– Käyttöönottotarkastuksessa vahvistetaan, että asennus on suoritettu vaatimusten mukaisesti. Lisäksi siinä testataan järjestelmän toiminta silloin, kun paneelit tuottavat sähköä. Iltahämärässä järjestelmä on jännitteetön eikä mittaustulosta saada. Tällaista tarkastusta asiakkaan ei pidä hyväksyä, Virtanen neuvoo.

Hyvä lisä dokumentaatioon on aurinkosähköjärjestelmän tietokortti, joka sisältää tiivistetysti tiedot järjestelmästä ja sen sijainnista kiinteistössä. Siitä saa nopeasti turvallisuustiedot huolto- ja remonttitöihin tai onnettomuuden varalta pelastushenkilöille.

Kaikki dokumentit on syytä pitää tallessa myös vakuutusyhtiötä varten. Paneelin asennuksen aikaan on järkevää tarkistaa ja tarvittaessa päivittää vakuutusturva.

Tilaaja, kiinnitä huomio yksityiskohtiin

Turvallisuusnäkökulma kannattaa ottaa mukaan jo aurinkopaneelitoimitusta kilpailuttaessa. Tarjouspyynnössä voi edellyttää eriteltyjä tietoja esimerkiksi kiinnitysjärjestelmän valintaperusteista ja kantavuudesta sekä johtojen kiinnitystavasta ja läpivienneistä.

Esimerkiksi paneelit kestävät paremmin lumikuorman painoa, kun ne kiinnitetään pitkiltä sivuilta alustaansa. Kiinnitysjärjestelmä valitaan katon kattomateriaalin mukaan siten, että kantavuuden laskennassa huomioidaan asennuspaikan tuuli- ja lumiolosuhteet.

– On täysin perusteltua pyytää tarkentavaa tietoa ja varmistusta hintavan järjestelmän yksityiskohdista. Asiantunteva ja asennustyön laadusta tarkka yritys varmasti myös mielellään vastaa asiakkaan kysymyksiin ymmärrettävällä tavalla, Virtainen uskoo.

Asennuksen jälkeen tarkastettavia ja myöhemminkin silmällä pidettäviä kohtia ovat paneelien kiinnikkeiden ja johdotusten läpiviennit sekä johtojen suojaus. Löysällä roikkuvat tai räystästä vasten nirhautuvat johdot ovat tarpeeton riski, joka voidaan välttää suojaputkituksella ja huolellisella asennustyöllä esimerkiksi kaapelikiinnikkeiden avulla.

Vinkkejä silmämääräiseen tarkastukseen

Motiva kehottaa kaikkia aurinkosähköjärjestelmän hankkineita tutustumaan laitteistoon ja tarkistamaan päällisin puolin sen kunto heti asennuksen jälkeen sekä säännöllisesti vähintään kerran vuodessa. Valokuvien avulla on helppo havaita ajan saatossa syntyvät ulkoiset muutokset.

– Talven jäljiltä on aika tarkistaa, että paneelit ovat ehjät. Lumi, jää ja lähipuista irronneet oksat saattavat vaurioittaa myös johdotuksia. Jos paneeleilla on vielä reilusti lunta tai jäätä, sitä voi varovasti ohentaa. Varoisin kuitenkin voimakasta mekaanista puhdistusta. Aurinko sulattaa lumet ja vesisade puhdistaa paneelit, Virtanen sanoo.

Silmämääräisesti tarkistetaan samalla liittimien ja johdotusten kunto sekä katon tai seinien läpiviennit, jotta sulamisvedet eivät ole kulkeutuneet rakenteisiin. Lisäksi invertteriä voi verrytellä laittamalla ensin sähköt pois AC-kytkimestä ja sen jälkeen kääntämällä DC-kytkintä kymmenkunta kertaa pois ja päälle. Verryttely puhdistaa kontaktipintoja ja ehkäisee niiden hapettumista.

Lisätietoa kampanjasta:

Kampanjan verkkosivut: aurinkosahkoakotiin.fi

Aurinkosähköä kotiin on Motivan valtakunnallinen kampanja, joka on järjestetty vuodesta 2018 alkaen. Kampanjakumppaneina ovat Suomen Omakotiliitto ja Suomen Kiinteistöliitto. 

Kampanjasivuilta saa tietoa muun muassa:

  • aurinkosähköjärjestelmän soveltuvuudesta ja mitoituksesta pientaloon ja kerrostaloon
  • kilpailutukseen ja hankintaan liittyviä vinkkejä
  • turvallisuuteen ja huoltoon liittyvää tietoa
  • kampanjaan osallistuvista aurinkosähkötoimittajista, jotka täyttävät Luotettava kumppani -kriteerit ja löytyvät Tukesin toiminnanharjoittajarekisteristä sekä sitoutuvat noudattamaan aurinkosähköjärjestelmän suunnittelussa ja asentamisessa säädösten mukaisia ja Suomen oloihin soveltuvia komponentteja ja käytäntöjä
  • tietoa aurinkosähköselvityksiä taloyhtiöille tekevistä yrityksistä

Vertaile ja kilpailuta -osiossa esitellään kampanjaan osallistuvat yritykset ja lisätiedoista pääsee tarkastelemaan muun muassa paneeleihin ja inverttereihin liittyviä tietoja. Sivuston kautta voi lähettää tarjouspyyntöjä tai yhteydenottopyyntöjä.

Motiva ja Suomen Aurinkoenergiayhdistys kysyivät alan toimijoilta aurinkosähköjärjestelmätoimitusten kustannustasosta ja -kehityksestä sekä asennusajoista. 

Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö, jonka tehtävänä on nopeuttaa siirtymistä kestävään yhteiskuntaan ja elämäntapaan. Tarjoamme julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa, ratkaisuja ja palveluja, joiden avulla ne voivat tehdä resurssitehokkaita, vaikuttavia ja kestäviä valintoja.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Yksi kommentti artikkeliin ”Aurinkopaneelit katolle – edellytä turvallista asennustapaa”

Vastaa