Nykyaikainen lämmitysöljy

Nykyaikainen lämmitysöljy on energiatehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto perinteiselle lämmitykselle. Tämän päivän lämmitysöljyt on suunniteltu vähentämään päästöjä ja parantamaan energiatehokkuutta, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon niin yksityisille talouksille kuin teollisuudellekin.

Lämmitysöljyn kehitys

Lämmitysöljy on kehittynyt merkittävästi viime vuosikymmenien aikana. Uusien teknologioiden ja parannettujen jalostusprosessien ansiosta nykyaikainen lämmitysöljy polttaa puhtaammin, tuottaen vähemmän hiilidioksidia ja muita haitallisia päästöjä. Lisäksi uudet lämmitysöljylaadut tarjoavat paremman hyötysuhteen, mikä tarkoittaa vähemmän öljyn kulutusta ja suurempia säästöjä kuluttajille.

Energiatehokkuus

Nykyaikaiset lämmitysjärjestelmät, jotka käyttävät uudenaikaista lämmitysöljyä, ovat huomattavasti energiatehokkaampia kuin vanhat järjestelmät. Tämä johtuu osittain siitä, että uudet öljylämmityskattilat ja -poltimet on suunniteltu hyödyntämään polttoainetta mahdollisimman tehokkaasti, mikä vähentää hukkalämpöä ja säästää energiaa.

Ympäristövaikutukset

Lämmitysöljyn ympäristövaikutukset ovat pienentyneet merkittävästi uusien jalostusmenetelmien ja parempien polttotekniikoiden ansiosta. Nykyaikainen lämmitysöljy sisältää vähemmän rikkiä ja muita epäpuhtauksia, mikä vähentää ilman saastumista ja parantaa ilmanlaatua.

Kustannustehokkuus

Lämmitysöljyn kustannustehokkuus on tärkeä tekijä, kun puhutaan lämmitysratkaisuista. Uusien lämmitysöljylaadut tarjoavat paitsi paremman energiatehokkuuden myös pienemmät käyttökustannukset pitkällä aikavälillä. Tämä tekee öljylämmityksestä houkuttelevan vaihtoehdon niille, jotka etsivät taloudellista ja luotettavaa lämmitysratkaisua.

Asennus ja huolto

Öljylämmitysjärjestelmien asennus ja huolto on suhteellisen yksinkertaista. Nykyaikaiset järjestelmät ovat suunniteltu olemaan käyttäjäystävällisiä ja helppohoitoisia, mikä tarkoittaa vähemmän huolta ja vaivaa omistajille. Säännöllinen huolto ja tarkastukset varmistavat, että järjestelmä toimii optimaalisesti ja turvallisesti.

Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi

Tunnus: Öljylämmitys vaihtoon - tukea tarjolla

Ajankohtaista

Mistä on kyse?

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Avustusta voidaan myöntää hankkeille, joiden kustannukset ovat syntyneet aikaisintaan 1.6.2020.

Avustukseen osoitetut määrärahat riittävät yhteensä noin 36 000 öljy- ja kaasulämmityksen vaihtajalle. Avustusta voi hakea niin kauan kuin siihen osoitetut määrärahat riittävät. Näet ajantasaisen hakemustilanteen sivun lopusta.

Kenelle ja millaiseen kohteeseen?

Avustusta myönnetään yksityishenkilöille ja kuolinpesille, jotka omistavat pientalon tai pientalossa sijaitsevan asunnon hallintaan oikeuttavia osakkeita. Pientalolla tarkoitetaan omakotitaloa tai paritaloa. Mikäli pientalon omistaa usea henkilö, on hakijalla oltava valtakirja jokaiselta omistajalta, myös puolisolta. Hakijan tai valtakirjan antaneiden ei tarvitse itse asua pientalossa.

Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä. Avustusta ei myönnetä vapaa-ajan asunnolle.

Avustusta ei voida myöntää, jos

 • uusi lämmitysjärjestelmä perustuu biokaasuun tai bioöljyyn, sillä biokaasu- tai bioöljysopimus ei takaa, että polttoaineena ei käytettäisi fossiilista polttoainetta
 • uusi rakennuskohtainen lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta
 • kustannukset kuuluvat asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen nojalla asunto-osakeyhtiön maksettavaksi
 • hakijalle myönnetään samaan tarkoitukseen muuta avustusta tai kotitalousvähennystä (KEHA-keskus ilmoittaa maksatusvaiheessa tuesta verohallinnolle.)
 • pientalon omistaa kiinteistöosakeyhtiö tai keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö
 • asuinrakennusta käytetään EU-oikeuden valtiontukisäännöissä tarkoitettuun taloudelliseen toimintaan. Elinkeinotoimintaan tai ammatinharjoittamiseen tarkoitettu työhuone tai vastaanottotila ei estä avustuksen saamista.

Mihin toimenpiteisiin?

Avustusta myönnetään öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen sekä öljylämmityksen korvaamiseen toisella lämmitysjärjestelmällä, pois lukien fossiilisia polttoaineita käyttävät lämmitysjärjestelmät. Avustusta myönnetään yksi per lämmitysjärjestelmä. Paritaloon voi siksi saada yhden tai kaksi avustusta riippuen siitä, onko asunnoilla yhteinen lämmitysjärjestelmä vai onko molemmilla omansa.

Avustuksen määrä ja ehdot kuvana. Sama asia on esitetty tekstissä.

Kuinka paljon?

Avustuksen määrä on aina joko 2 500 euroa tai 4 000 euroa:

 • 4 000 euroa, kun öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuun, ilma-vesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön.
 • 2 500 euroa, kun siirrytään muihin lämmitysjärjestelmiin.

Avustusta ei myönnetä lainkaan, jos uusi rakennuskohtainen lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta. Avustus myönnetään suunnitelman ja kustannusarvion perusteella, ja avustus maksetaan, kun hanke on valmistunut.

Miten haen?

Ennen avustuksen hakemista kannattaa tutustua huolellisesti hakuohjeeseen (pdf) sekä usein kysyttyihin kysymyksiin. Avustusta kannattaa hakea jo ennen hankkeen aloittamista varsinkin, jos haluaa varmistua myönteisen avustuspäätöksen saamisesta. Huolellisesti täytetty hakemus ja asianmukaiset liitteet nopeuttavat ja helpottavat hakemuksen käsittelyä.

Hakeminen on helpointa ja nopeinta sähköisessä Aluehallinnon asiointipalvelussaMikäli sähköisen asiointipalvelun käyttö ei ole mahdollista, voit hakea avustusta myös tulostettavalla lomakkeella.

Kun olet tehnyt hakemuksen, tarkkaile sähköpostiasi (myös roskapostia). Jos olet hakenut avustusta sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelussa, mahdolliset täydennyspyynnöt ja päätökset tulevat sähköiseen asiointipalveluun. Saat näistä ilmoitukset hakemuksessa antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Mikäli olet aloittanut asioinnin tulostettavalla lomakkeella ja antanut hakemuksessa suostumuksen sähköiseen asiointiin, mahdolliset täydennyspyynnöt ja päätökset tulevat hakemuksessa ilmoittamaasi sähköpostiin. Mikäli olet aloittanut asioinnin tulostettavalla lomakkeella etkä ole antanut hakemuksessa suostumusta sähköiseen asiointiin, mahdolliset täydennyspyynnöt sekä päätökset tulevat postitse.

Milloin avustus maksetaan?

Kun sinulle on myönnetty avustus ja olet toteuttanut suunnitelman mukaisen hankkeen valmiiksi, maksa ensin lasku. Täytä sen jälkeen maksatushakemus päätöksessä annettuun määräaikaan mennessä.

Jos olet hakenut avustusta sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelun kautta, jätä myös maksatushakemus liitteineen asiointipalvelussa Maksatukset-välilehden kautta.

Jos olet hakenut avustusta tulostettavalla lomakkeella, hae myös maksatusta tulostettavalla lomakkeella. Maksatushakemus toimitetaan sähköpostilla Pirkanmaan ELY-keskuksen kirjaamoon (kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi)  tai postitse KEHA-keskuksen maksatusyksikköön (KEHA-keskus, maksatusyksikkö, PL 1002, 00521 Helsinki).

Lisätietoja maksatuksesta löydät KEHA-keskuksen verkkosivuilta (keha-keskus.fi). Maksatushakemuksia koskevat tiedustelut voi lähettää sähköpostitse: ymparistomaksut.keha@ely-keskus.fi

Hakemustilanne 19.2.2024

 • Hakemuksia tullut 32 020
 • Myönteisiä päätöksiä tehty 26 617
 • ​​​​​​Kielteisiä päätöksiä tehty 3 775
 • Tällä hetkellä käsittelyssä on marraskuussa 2023 saapuneita hakemuksia.

Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

3 kommenttia artikkeliin ”Nykyaikainen lämmitysöljy”

Vastaa