Omakotitalo ja energiaremontti

Omakotitalojen energiaremontti on merkittävä askel kohti ekologisempaa ja taloudellisempaa asumista. Energiatehokkuuden parantaminen ei ainoastaan vähennä ympäristön kuormitusta, vaan se voi myös merkittävästi alentaa asumisen kustannuksia pitkällä aikavälillä. Tässä artikkelissa käsittelemme, kuinka omakotitalon energiaremontti voidaan toteuttaa tehokkaasti ja mitkä ovat sen hyödyt.

Energiaremontin vaiheet

Energiaremontti voidaan jakaa useisiin vaiheisiin, joista jokainen on tärkeä osa kokonaisuutta. Ensin tulee arvioida nykyisen energiankulutuksen määrä ja selvittää, mistä suurimmat energiahukat johtuvat. Tämän jälkeen voidaan suunnitella remontin laajuus ja valita sopivat toimenpiteet energiatehokkuuden parantamiseksi.

Energiankulutuksen arviointi ja suunnittelu: Energiankulutuksen arviointiin kuuluu nykyisen lämmitysjärjestelmän tehokkuuden tarkastelu, ikkunoiden ja ovien tiiveyden tarkistaminen sekä lämmöneristyksen kunnon arviointi. Tämän pohjalta voidaan laatia suunnitelma energiatehokkuuden parantamiseksi.

Lämmitysjärjestelmän uudistaminen: Monissa tapauksissa vanhat lämmitysjärjestelmät ovat suurimpia energiasyöppöjä. Uudistamalla lämmitysjärjestelmän voi saavuttaa merkittäviä säästöjä. Esimerkiksi maalämpöpumppu tai ilmavesilämpöpumppu ovat energiatehokkaita vaihtoehtoja.

Ikkunoiden ja ovien uusiminen: Vanhat ikkunat ja ovet voivat aiheuttaa suuria lämpöhäviöitä. Uusimalla ne energiatehokkaammilla malleilla voidaan parantaa talon lämmöneristystä ja vähentää energiankulutusta.

Lisälämmöneristys: Lisälämmöneristyksen asentaminen seiniin, yläpohjaan tai alapohjaan auttaa pitämään lämmön talon sisällä, mikä vähentää lämmitystarvetta.

Aurinkoenergian hyödyntäminen: Aurinkopaneelit ovat yhä suositumpi tapa tuottaa uusiutuvaa energiaa omakotitalossa. Ne voivat merkittävästi vähentää riippuvuutta ulkopuolisista energialähteistä ja alentaa sähkölaskua.

Energiaremontin hyödyt

Energiaremontin toteuttaminen tuo mukanaan monia hyötyjä. Taloudellisten säästöjen lisäksi parannetaan asumismukavuutta ja vähennetään ympäristövaikutuksia. Energiatehokas koti on myös arvokkaampi, mikä näkyy kiinteistön arvon nousuna.

Kustannukset ja tukimuodot

Energiaremontin kustannukset vaihtelevat suuresti riippuen remontin laajuudesta ja valituista toimenpiteistä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että monet energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet ovat pitkällä aikavälillä kustannustehokkaita sijoituksia. Lisäksi on olemassa useita tukimuotoja, kuten valtion tukemat energiatuet, jotka voivat alentaa remontin kokonaiskustannuksia.

Yhteenveto

Energiaremontti on merkittävä investointi omakotitalon tulevaisuuteen. Sen avulla voidaan parantaa asumismukavuutta, vähentää energiankulutusta ja edistää kestävää kehitystä. Hyvin suunniteltu ja toteutettu energiaremontti maksaa itsensä takaisin sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta.

Omakotitalon energiaremontin mahdollisuudet:

Omakotitalon energiaremontti tarjoaa monia mahdollisuuksia sekä asumiskustannusten alentamiseen että ympäristön kuormituksen vähentämiseen. Remontin laajuus ja toimenpiteet vaihtelevat talon iän, rakenteen ja lämmitysjärjestelmän mukaan, mutta yleisimpiä keinoja ovat:

1. Lämmöneristys:

 • Lisäeristys ullakolle, seinille ja lattialle
 • Ikkunoiden ja ovien vaihtaminen energiatehokkaisiin
 • Ilmatiiviyden parantaminen

2. Lämmitysjärjestelmän uusiminen:

 • Öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön, ilmalämpöpumppuun tai pellettilämmitykseen
 • Lämmitysjärjestelmän optimointi ja säätö

3. Sähköjärjestelmän parantaminen:

 • Vanhojen lamppujen vaihtaminen LED-lamppuihin
 • Sähkölaitteiden uusiminen energiatehokkaisiin

4. Uusiutuvan energian hyödyntäminen:

 • Aurinkopaneelien asentaminen
 • Pienvesivoimalan rakentaminen

Muita huomioitavia asioita:

 • Älykkään talotekniikan hyödyntäminen
 • Energiatehokkuuden seuranta ja optimointi
 • Remonttitukien ja avustusten hakeminen

Ennen remontin aloittamista:

 • Tee talosi energiakatselmus
 • Pyydä tarjouksia useilta urakoitsijoilta
 • Laadi suunnitelma ja budjetti
 • Varmista, että remontti täyttää avustusten ja tukien ehdot

Energiaremontti on investointi, joka maksaa itsensä takaisin ajan myötä. Se parantaa asumismukavuutta, pienentää hiilijalanjälkeä ja antaa talolle arvoa.

Muista, että tässä on vain yleiskatsaus energiaremontin mahdollisuuksiin. Kannattaa tutustua tarkemmin eri vaihtoehtoihin ja valita ne, jotka sopivat parhaiten talosi ja tarpeidesi.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa