SDP Mäkynen: Päättäväisillä toimilla kohtia energiaomavaraisuutta, hiilineutraaliutta ja edullista energiaa

Talvi on ollut monin tavoin poikkeuksellinen. Venäjän sota Ukrainainassa on ajanut energian hinnat ylös ja tätä kautta monet kotitaloudet ahdinkoon, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Matias Mäkynen.

Marinin hallitus on ryhtynyt jämäkästi toimiin energiakriisin torjumiseksi. Hallitus on ottanut käyttöön useita keinoja, kuten verotuksen sähkövähennykset ja sähkötuet kuluvan vuoden budjetissa. Lisäksi arvonlisävero sähkölle on kevään ajaksi laskettu kymmeneen prosenttiin.

Hallituksen esitys sähköhyvitykseksi on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Tämä tarkoittaa, että sähköyhtiöt hyvittäisivät suoraan marras-helmikuun sähkölaskuista yli 10 sentin kilowattituntihinnan puolet omavastuun ylittävältä osalta. Nämä toimet yhdessä painavat sähkön hintaa korkeintaan 16 sentin paikkeille kilowattitunnilta niille, jotka käyttävät sähköä runsaasti.

Hallituksen tavoitteena on myös jatkaa sähkön hintakaton valmistelua, jotta tulevaisuudessa voidaan paremmin reagoida vastaavanlaisiin kriiseihin.

Suomi on vahvasti matkalla kohti energiaomavaraisuutta, ja tämä näkyy esimerkiksi voimakkaasti lisääntyneessä tuulivoiman käytössä. Suomi on jo nyt kokoaan suurempi toimija maailmalla puhtaan energian ratkaisuissa. Hallitus pyrkii varmistamaan riittävän rahoituksen tutkimukseen ja kehitykseen, jotta Suomi voi edetä päättäväisesti kohti neljän prosentin tavoitetta suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Koulutetun ja osaavan työvoiman saatavuus on ensiarvoisen tärkeää tulevaisuuden energiaratkaisujen suunnittelussa, rakentamisessa ja huoltotöissä. Tarvitaan vahvempia panostuksia koulutusjärjestelmään.

Puhtaan energian ja vihreän siirtymän ratkaisut ovat tulevaisuuden kasvun edellytyksiä ja korkean jalostusasteen vientituotteita. Ilmastopolitiikka ei ole kilpailukyvyn rasite, vaan se kannustaa meitä kohti yhä parempia ratkaisuja, jota monet maamme merkittävät yritykset ovat jo kauan sitten huomanneet.

-Tässä ajassa meillä on oiva tilaisuus toimia edelläkävijänä fossiilisesta energiasta irtautumisessa. Se on oikeudenmukaista ja kestävää politiikkaa, mutta samalla myös taloudellisesti viisasta. Olemalla aktiivinen toimija, voimme olla myös kokoamme suurempi toimia globaaleilla markkinoilla. Siksi puheet Suomen hiilineutraliustavoitteen lykkäämisestä ja muusta ennakoitavuuden heikentämisestä ovat myrkkyä investoinneille ja yritysten toiminnalle, Mäkynen päättää.

Lähde: SDP Eduskunta


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta:
Junat Kartalla
Asuntomarkkinat
Kiinteistöhuolto
samsung galaxy s21 ultra
Samsung XCover 5
Sähköpotkulauta vuokraus
Kryptovaluutat
Kasinot suomi
Suositut koirarodut


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa