Energiataloudesta ja energian säästöstä

Asut sitten missä päin tahansa Suomea, tai on sinulla yritys vaikka Nummelassa tai Porissa, nykyaikana on tärkeä miettiä omaa energiataloutta, taloudellisuutta, ja tulevaisuuden ratkaisuja.

Energiatalouden perusteet omakotitalossa

Omakotitalon energiatalouden perusteisiin kuuluu seuraavat asiat:

 1. Rakennuksen lämmöneristys: Hyvä lämmöneristys auttaa säilyttämään lämmön sisällä talossa, mikä vähentää energiankulutusta. Talon ulkoseinien, lattian ja katon eristys kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa parantaa.
 2. Ilmanvaihto: Hyvä ilmanvaihto on tärkeää sisäilman laadun kannalta. Oikein mitoitettu ilmanvaihto takaa myös sen, että talossa ei tarvitse kuluttaa liikaa energiaa lämmittämiseen tai viilentämiseen.
 3. Lämmitysjärjestelmä: Talon lämmitysjärjestelmä vaikuttaa merkittävästi energiankulutukseen. Uusissa taloissa yleisimpiä lämmitysjärjestelmiä ovat maalämpö ja ilmalämpöpumput, jotka ovat energiatehokkaita. Vanhemmissa taloissa voi olla esimerkiksi sähkö- tai öljylämmitys, joita voi tarvittaessa päivittää energiatehokkaammaksi.
 4. Sähkönkulutus: Sähkönkulutuksen tarkkailu on tärkeää energiansäästön kannalta. Energiatehokkaiden kodinkoneiden käyttö, valojen sammuttaminen tarpeettomasti ja sähkölaitteiden virtausten katkaiseminen säästää energiaa ja pienentää laskuja.
 5. Aurinkopaneelit: Aurinkopaneelit ovat yhä yleisempi ratkaisu omakotitalojen energiantuotantoon. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä auringon valosta, joka voi vähentää riippuvuutta verkkosähköstä ja pienentää sähkölaskuja.
 6. Energianeuvonta: Energianeuvonta voi auttaa talon omistajaa arvioimaan energiankulutustaan ja löytämään ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseen. Eri ympäristöjärjestöt ja viranomaiset tarjoavat energianeuvontaa, joten kannattaa ottaa yhteyttä omaan kunnan tai kaupungin viranomaiseen tai ympäristöjärjestöön.

Energiataloudellinen rakentaminen

Energiataloudellinen rakentaminen on tapa suunnitella ja rakentaa uusia rakennuksia, jotka ovat mahdollisimman energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä. Tällainen rakentaminen on tärkeää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja kestävän tulevaisuuden varmistamiseksi.

Energiataloudellisessa rakentamisessa käytetään useita tekniikoita ja ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Joitakin näistä tekniikoista ja ratkaisuista ovat:

 1. Hyvä lämmöneristys: Hyvä lämmöneristys auttaa säilyttämään lämmön sisällä talossa, mikä vähentää energiankulutusta. Rakennuksen ulkoseinien, lattian ja katon eristäminen on tärkeää.
 2. Energiatehokkaat ikkunat ja ovet: Hyvät ikkunat ja ovet auttavat vähentämään energiahävikkiä, sillä ne estävät lämmön karkaamisen ulos talosta.
 3. Ilmanvaihto: Hyvä ilmanvaihto on tärkeää sisäilman laadun kannalta. Oikein mitoitettu ilmanvaihto takaa myös sen, että talossa ei tarvitse kuluttaa liikaa energiaa lämmittämiseen tai viilentämiseen.
 4. Aurinkopaneelit: Aurinkopaneelit ovat yhä yleisempi ratkaisu uusien rakennusten energiantuotantoon. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä auringon valosta, mikä vähentää riippuvuutta verkkosähköstä ja pienentää sähkölaskuja.
 5. Maalämpö ja ilmalämpöpumput: Maalämpö- ja ilmalämpöpumput ovat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä tapoja lämmittää taloa. Ne ovat suosittuja ratkaisuja uusissa rakennuksissa.
 6. Energiatehokkaat kodinkoneet ja valaistus: Energiatehokkaiden kodinkoneiden ja LED-valaistuksen käyttö vähentää energiankulutusta.

Energiataloudellisessa rakentamisessa on siis kyse monesta asiasta, joista jokainen pienikin ratkaisu vaikuttaa kokonaisuuteen. Energiatehokkaan rakentamisen avulla voidaan vähentää rakennusten energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä, mikä on tärkeää ympäristön kannalta.


Muita aiheita muualta: samsung galaxy s21 ultra

Lue myös diginyt.fi sivuston uutinen, jossa kirjoitetaan aiheesta WhatsApp-päivitys, WhatsApp lataus tai latauksesta.

Hoitoa lemmikille kellonajasta riippumatta

Pohjoisen Suomen alueella on nyt ensimmäistä kertaa tarjolla sairaalatasoista hoitoa lemmikkieläimille kellonajasta riippumatta, vuoden kaikkina päivinä. Uudistuneen Pohjois-Suomen Eläinsairaalan (entinen Eläinsairaala Evidensia Oulu) laajennetut tilat on remontoitu varta vasten moderniin eläinsairaalatoimintaan sopiviksi, ja ne otetaan virallisesti käyttöön maanantaina 29.7. Eläinsairaala palvelee potilaita koko pohjoisen Suomen alueelta


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

2 kommenttia artikkeliin ”Energiataloudesta ja energian säästöstä”

Vastaa