Remontointi ja sen maksaminen säästöillä tai lainarahalla

Monesti omassa kiinteistöstä, omassa asunnossa tulee vastaan tilanne, joka vaatii remonttia. Remonttitarve voi olla pieni, tai se voi olla suuri ja useimmiten remonttiin tarvitaan ammattilainen tekemään se- varsinkin jos remontissa on LVI-töitä, tai sähkötöitä. Ammattilaisten käyttö nostaa remonttikustannuksia ja silloin saattaa olla tarve löytää edullinen laina, jollei omat säästöt tai omat sijoitukset ole tuottaneet tarpeeksi. Sijoittaminen on tänä päivänä entistä helpompaa, joten sen kautta voi hyvinkin saada itselleen vararahaston erilaisia remonttitarpeita varten, joka vähintäänkin auttaa kulujen kattamisessa.

Sijoittamisen perussäännöt – kannattaa miettiä omaa riskitasoa

Sijoittaminen kiinnostaa yhä useampia ja moni jää koukkuun siihen, että seuraa markkinoita ja katsoo mitä siellä tapahtuu, ja siihen miten sijoittamisessa ylipäätään kehittyy. 

Tällä hetkellä tuotot ovat painuneet matalalle. 5–10 vuotta sitten pystyi odottamaan aika paljon parempia tuottoja. 

  • Hyvin turvallisessa sijoittamisessa puhutaan alle prosentin tuotto-odotuksista, keskimääräisellä riskillä se voi nousta 2-4 prosenttiin. 
  • Kovemmalla riskillä, esimerkiksi osakesijoituksissa voi saada yli 4 prosentin tuottoa.

Kaikki ovat pitkän aikavälin tuotto-odotuksia, sillä sijoittamista tehdään yleensä yli kuuden vuoden aikahorisontilla. On mietittävä tarkasti, millaisen tuoton haluaa, ja mikä riski siihen liittyy, ja sopiiko se juuri minulle. Riskiä voi vähentää omassa sijoitussalkussaan esimerkiksi hajauttamalla.

Oman riskinottokyvyn arviointi saattaa olla hankalaa. Indikaatiota saa siitä, kun miettii, mitä sijoittajana tekisi, jos markkinat romahtaisivat. Panikoisiko heti ja lähtisi myymään, mikä on yleensä signaali siitä, että ehkä riskillinen sijoittaminen ei sovi juuri sinulle. 

Markkina- ja yritysriski liittyvät kaikkeen osakesijoittamiseen

Markkinariskillä tarkoitetaan rahaston sijoituskohteena olevien markkinoiden yleistä kehitystä. Tämä vaikuttaa rahaston arvoon joko laskevasti tai nostavasti. Markkinariskiä ei voida kokonaan poistaa, mutta salkunhoitaja voi osittain suojautua markkinamuutoksilta johdannaisten avulla.

Yritysriskillä tarkoitetaan sitä, kuinka sijoituskohteena oleva yritys pärjää suhdanteiden muutoksissa. Riskiä voidaan pienentää sijoittamalla yksittäisen yrityksen sijaan hajautetusti useisiin yrityksiin ja toimialoihin. Jos sijoitusaika on hyvin lyhyt, suorien osake- ja osakerahastosijoitusten riskit ovat suuret. Tämän vuoksi osakerahastoissa suositellaan vähintään seitsemän vuoden sijoitusaikaa. Pitkäaikaisena sijoituksena osakkeet ovat olleet eri sijoitusvaihtoehdoista kaikkein tuottavimpia. 

Keskeiset viestit

  • Jos et ymmärrä tarjottavan tuotteen keskeisiä ominaisuuksia tai tärkeimpiä siihen liittyviä riskejä, älä sijoita siihen. Pyydä sen sijaan asiantuntijalta neuvoa, mikä olisi sinulle sopiva sijoituskohde.
  • Muista, että tuotteen nimi ei aina kuvasta tuotteen ominaisuuksia. Suhtaudu varoen lupauksiin suurista, taatuista, suojatuista tai varmoista tuotoista. Tällaiset lupaukset osoittautuvat usein harhaanjohtaviksi.
  • Ole varovainen, jos sinun on saatava rahasi käyttöön ennen kuin sijoitustuote erääntyy maksettavaksi.
  • Ennen sijoituksen tekemistä on syytä selvittää kokonaiskustannukset. Sijoituksen kustannukset vaikuttavat sen todennäköiseen tuottoon. Saatavissa voi olla muita samankaltaisia mutta yksinkertaisempia tuotteita, joiden kustannukset ovat pienemmät.

Monimutkaisia tuotteita markkinoidaan usein aggressiivisesti. Markkinoinnissa saatetaan käyttää houkuttelevia ilmauksia, kuten ”varma tuotto”, ”turvattu” ja ”suojattu kasvu”, tai mainostaa tuottoja, jotka ovat paljon pankkien tällä hetkellä maksamia talletustilien korkoja suuremmat. Tällaiset mainoslupaukset osoittautuvat usein harhaanjohtaviksi, tai niillä tarkoitetaan jotain muuta kuin olet ehkä ymmärtänyt.

Likviditeettiriski

Likviditeettiriskillä tarkoitetaan sitä riskiä, ettet voi myydä tuotetta helposti, jos se on myytävä ennen
eräpäivää. Jos tuotteesi ei ole likvidi, mikä on yleistä monimutkaisten tuotteiden tapauksessa, on erittäin todennäköistä, että sinun on myytävä tuotteesi ostohintaa selvästi halvemmalla (ja siksi menetät rahaa) tai et voi myydä sitä lainkaan.

Vipuvaikutusriski

Vipuvaikutuksen käsitettä käytetään kuvaamaan keinoja tai strategioita, joilla moninkertaistetaan mahdolliset voitot tai tappiot. Näistä esimerkkejä ovat varojen lainaaminen tai johdannaisten kaltaisten tuotteiden käyttäminen. Sinulle saatetaan ehdottaa vipuvaikutteista sijoitusta suurempien tuottojen saamiseksi, mutta on muistettava, että vipuvaikutus saattaa moninkertaistaa helposti myös tappiot.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Yksi kommentti artikkeliin ”Remontointi ja sen maksaminen säästöillä tai lainarahalla”

Vastaa