Mitkä kodinkoneet vievät eniten sähköä?

Kodinkoneet ovat tärkeä osa nykyaikaista kotitaloutta ja ne ovat helpottaneet monien ihmisten elämää huomattavasti. Samalla ne kuitenkin kuluttavat energiaa ja voivat aiheuttaa merkittävän osan kodin sähkölaskusta. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitkä kodinkoneet vievät eniten sähköä ja miten voit vähentää energiankulutustasi.

Miksi energiankulutus on tärkeää?

Kuten jo mainitsimme, kodinkoneet ovat yksi merkittävä tekijä kodin energiankulutuksessa. Kodin sähkölasku koostuu monesta eri tekijästä, kuten valaistuksesta, lämmityksestä ja elektronisten laitteiden käytöstä. Kodinkoneiden kulutus voi kuitenkin olla merkittävä, erityisesti jos niitä käytetään päivittäin ja/tai niitä käytetään useammin kuin tarpeellista.

Lisäksi energiankulutus on tärkeää ympäristön kannalta. Fossiilisia polttoaineita käytetään edelleen laajalti energiantuotannossa, mikä aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä ja ilmastonmuutosta. Vähentämällä energiankulutustamme voimme auttaa hidastamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja säästää luonnonvaroja.

Mitkä kodinkoneet vievät eniten sähköä?

Jokainen kodinkone kuluttaa jonkin verran energiaa, mutta jotkut kuluttavat enemmän kuin toiset. Tässä ovat kodinkoneet, jotka vievät eniten sähköä:

 1. Kylmäsäilytyslaitteet

Jääkaapit ja pakastimet ovat kodin suurimmat energiankuluttajat. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä kodin toiminnan kannalta ja niitä ei voi jättää kokonaan käyttämättä. Voit kuitenkin säästää energiaa pitämällä laitteet täynnä ja sulattamalla pakastimen säännöllisesti.

 1. Pesukone ja kuivausrumpu

Pesukoneet ja kuivausrummut kuluttavat myös paljon energiaa, erityisesti jos niitä käytetään usein. Voit vähentää niiden kulutusta käyttämällä niitä vain täydellä kapasiteetilla ja kuivaamalla pyykkiä ulkona aina kun mahdollista.

 1. Astianpesukone

Astianpesukone on kätevä kodinkone, mutta se voi myös kuluttaa paljon energiaa, erityisesti jos se käy jatkuvasti puolillaan olevana. Käytä astianpesukonetta vain täydellä kapasiteetilla ja pyri käyttämään energiaa säästävää ohjelmaa, jos sellainen on käytössä.

 1. Keittiön pienet kodinkoneet

Vaikka keittiön pienet kodinkoneet, kuten kahvinkeitin ja leivänpaahdin, eivät kuluta yhtä paljon energiaa kuin suuremmat kodinkoneet, niiden käyttö päivittäin voi silti lisätä kodin energiankulutusta. Muista sammuttaa laitteet, kun et käytä niitä, ja valitse mahdollisuuksien mukaan energiatehokkaampia malleja.

 1. Televisio ja viihdelaitteet

Televisio ja muut viihdelaitteet, kuten pelikonsolit ja äänentoistolaitteet, voivat kuluttaa paljon energiaa, erityisesti jos niitä käytetään pitkään kerrallaan. Käytä laitteita vain silloin kun tarvitset niitä ja muista sammuttaa ne, kun et käytä niitä.

Miten vähentää kodinkoneiden energiankulutusta?

Vaikka edellä mainitut kodinkoneet kuluttavat paljon energiaa, on olemassa monia tapoja vähentää kodin energiankulutusta. Tässä ovat joitakin vinkkejä energiatehokkaampaan kodin ylläpitoon:

 1. Valitse energiatehokkaita kodinkoneita

Valitse kodinkoneet, jotka ovat suunniteltu säästämään energiaa. Tarkista energia- ja vedenkulutuksen merkinnät ennen ostamista ja valitse malli, joka käyttää vähemmän energiaa.

 1. Käytä kodinkoneita vain silloin kun tarvitset niitä

Vältä jättämästä kodinkoneita päälle turhaan ja käytä niitä vain silloin, kun tarvitset niitä. Muista sammuttaa laitteet, kun et käytä niitä.

 1. Huolla kodinkoneita säännöllisesti

Pidä kodinkoneet hyvässä kunnossa huoltamalla niitä säännöllisesti. Puhdista suodattimet ja ilmastointi, vaihda tarvittaessa lamput ja tarkista, että laitteet toimivat oikein.

 1. Käytä energiaa säästäviä asetuksia

Käytä energiaa säästäviä asetuksia, kun mahdollista. Esimerkiksi pesukoneessa, astianpesukoneessa ja kuivausrummussa on usein energiatehokkaita ohjelmia, jotka kuluttavat vähemmän energiaa.

 1. Käytä luonnonvaloa ja -ilmaa

Hyödynnä luonnonvaloa ja -ilmaa niin paljon kuin mahdollista. Avaa ikkunat ja anna valon tulla sisään, kun se on mahdollista. Käytä ulkona kuivaamista pyykin kuivaamiseen ja hyödynnä ulkonaista tilaa ilmanvaihdossa ja jäähdytyksessä.

 1. Käytä uusinta teknologiaa

Käytä uusinta teknologiaa energiankulutuksen hallintaan. Esimerkiksi älykkäät termostaatit ja valaistusjärjestelmät voivat auttaa säästämään energiaa kodin ylläpidossa.

 1. Vähennä turhaa kulutusta

Vähennä turhaa kulutusta, kuten pitkiä suihkuja tai jatkuvaa vedentekoa hanasta. Näiden pienien muutosten tekeminen voi auttaa säästämään energiaa ja vähentämään kodin energiakustannuksia.

Yhteenveto

Kodinkoneet kuluttavat suuren osan kotitalouden energiakustannuksista, ja jotkut laitteet kuluttavat enemmän energiaa kuin toiset. Suurimpia energiankuluttajia ovat ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmät, pesukoneet ja kuivausrummut sekä jääkaapit ja pakastimet. Muut kodinkoneet, kuten keittiön pienet kodinkoneet ja viihdelaitteet, voivat myös kuluttaa energiaa.

On kuitenkin olemassa monia tapoja vähentää kodin energiankulutusta. Voit valita energiatehokkaampia kodinkoneita, käyttää laitteita vain silloin kun tarvitset niitä, huoltaa kodinkoneita säännöllisesti, käyttää energiaa säästäviä asetuksia ja hyödyntää luonnonvaloa ja -ilmaa. Voit myös käyttää uusinta teknologiaa energiankulutuksen hallintaan ja vähentää turhaa kulutusta, kuten pitkiä suihkuja ja jatkuvaa vedentekoa hanasta.

Näiden vinkkien avulla voit säästää energiaa ja pienentää kodin energiakustannuksia samalla kun ympäristöä säästetään. Muista, että pienetkin muutokset voivat auttaa säästämään energiaa ja vähentämään kodin ylläpidon kustannuksia pitkällä aikavälillä.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Miksi valita Rahalaitos?

Rahalaitos on yksi Suomen suosituimmista lainojen kilpailutuspalveluista, joka auttaa sinua löytämään parhaan lainatarjouksen nopeasti ja helposti. Rahalaitoksen kautta voit kilpailuttaa lainasi useilla eri rahoitusyhtiöillä samanaikaisesti, ja saat tarjoukset nopeasti. Rahalaitoksen palvelu on täysin ilmainen, ja sen käyttäminen ei sido sinua mihinkään.

Uusi WhatsApp-päivitys mahdollistaa 100 kuvan tai videon lähettämisen

Uusi whatsapp päivitys mahdollistaa jopa 100 kuvan tai videon lähettämisen yhdessä viestissä Android-käyttäjille. Lisäksi päivityksen myötä on mahdollista lisätä kuvatekstiä asiakirjoja lähetettäessä, luoda mukautettuja avatareja ja käyttää niitä tarroina tai profiilikuvina sekä kuvailla ryhmiä entistä paremmin pidempien aihe- ja kuvauksentekstien avulla. Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.

Tulevaisuuden valokuitu laajakaista

Valokuitu laajakaista on tulevaisuuden yhteydenpidon keino, joka mahdollistaa nopean ja luotettavan internet-yhteyden kotona, toimistossa tai matkoilla. Valokuidun avulla voit nauttia sujuvasta suoratoistosta, nopeasta tiedostojen lataamisesta ja videopuheluista ilman keskeytyksiä tai viivettä.

LED-valot – tehokkaita ja monipuolisia valonlähteitä

LED-valot ovat erittäin energiatehokkaita, sillä niiden valmistusprosessi kuluttaa vähän energiaa ja ne tuottavat vähemmän lämpöä kuin perinteiset valonlähteet. Lisäksi LED valot kestävät pitkään ja niiden käyttöikä on moninkertainen verrattuna esimerkiksi hehkulamppuihin.

Digitalisaatio – muuttaa tapamme tehdä asioita

Digitalisaatio on mullistanut tapamme tehdä asioita. Se tarkoittaa digitaalisten teknologioiden käyttöönottoa ja integroimista eri alojen toimintaan. Digitalisaation myötä olemme siirtyneet paperilomakkeista sähköisiin palveluihin ja käyttäneet yhä enemmän tietokoneita, älypuhelimia ja muita digitaalisia laitteita arkipäiväisissä toiminnoissamme.

Digitalisaatio on myös luonut uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja muuttanut perinteisiä toimialoja. Esimerkiksi verkkokauppa on kasvanut räjähdysmäisesti ja digitalisaatio on mahdollistanut uusien digitaalisten palveluiden kehittämisen, kuten pilvipalvelut ja tekoälyratkaisut.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

3 kommenttia artikkeliin ”Mitkä kodinkoneet vievät eniten sähköä?”

Vastaa