Opas aurinkosähköä harkitsevalle: ammattitaitoiset asennustyöt takaavat turvallisuuden

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta ja suunnittelu

Aurinkosähköjärjestelmän hankintaa harkitsevan on ensisijaisesti ymmärrettävä, mitä kaikkea prosessiin sisältyy ennen asennusta, järjestelmää valittaessa ja asennuksen aikana. Jokaisesta hankintaprosessin vaiheesta on tärkeää jäädä asiakkaalle kirjallinen todiste hyvien dokumentointitapojen tai standardien mukaisesti. Jotkin vaiheet edellyttävät jopa määräsisältöisen pöytäkirjan laatimista vaatimustenmukaisuuden osoitukseksi, kuten Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n tekninen asiantuntija Matti Orrberg korostaa. Tämä varmistaa paitsi asennuksen laadun myös sen, että kaikki tarvittavat luvat ja määräykset on otettu huomioon.

Ennen aurinkopaneelien asennusta on ehdottoman tärkeää selvittää asennusalustan, kuten katon, soveltuvuus. Tämä sisältää kattovalmistajan takuuehtojen ja ohjeiden tarkistamisen, rakentamismääräysten noudattamisen, lumi- ja tuulikuormien huomioimisen sekä pelastusviranomaisten ohjeiden selvittämisen. Lisäksi järjestelmän mitoitus asiakkaan tarpeisiin on kriittistä, mikä edellyttää asiakkaan kulutustietojen ja -tarpeiden huolellista analysointia. Myös järjestelmän asennusolosuhteet ja sen toiminta näissä olosuhteissa on huomioitava, jotta järjestelmän kannattavuus voidaan arvioida realistisesti.

Luvista, sähköasennuksista ja turvallisuudesta

Hankkeen lupiin liittyvät asiat ovat monimuotoisia ja edellyttävät yhteydenottoa useisiin viranomaisiin. Rakennusvalvonta, verkkoyhtiö ja suojelluissa kohteissa myös museoviranomaiset voivat asettaa omat vaatimuksensa. Esimerkiksi verkkoyhtiöllä voi olla sanottavansa järjestelmän kokoon suhteessa asiakkaan sähköliittymän kapasiteettiin, ja pelastusviranomaisilla on ohjeita etenkin suurempiin kohteisiin, joissa ihmisiä voidaan joutua evakuoimaan kattojen kautta. Mahdollisia lisävaatimuksia ovat esimerkiksi palo-osastointien huomioon ottaminen paneeliston sijoittelussa ja virrattomaksi tekemisen keinot pelastustoiminnan yhteydessä, kuten Orrberg mainitsee.

Kaikki urakointioikeutta edellyttävät sähköasennukset on tarkistettava Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin urakoitsijarekisteristä, jotta voidaan varmistua asennuksen tekevän ammattilaisen pätevyydestä. Paneeliston telineiden asennuksessa tulee noudattaa telinevalmistajan ja paneelien valmistajan ohjeita sekä kattovalmistajan ohjeita, jotta asennus on turvallinen ja kestävä. Sähköasennusten standardit ja laitevalmistajan ohjeet ohjaavat paneeliston, kaapelien ja laitteiden asennusta, ja sähköasennusten tarkastus sekä tarkastuksen pöytäkirja ovat sähköturvallisuuslain (STL 1135/2016) edellyttämiä toimenpiteitä, jotka todistavat vaatimustenmukaisuuden.

Aurinkosähkön hyödyntäminen ja akkuenergiavarastot

Aurinkosähkön kannattavuuden kannalta on tärkeää käyttää tuotettu sähkö ensisijaisesti itse. Vaikka määräykset eivät edellytä paneeliston mitoituksen ja kannattavuuden tarkastelua, dokumentaatio näistä osoittaa urakoitsijan ammattitaitoa. Asiakkaan kulutusprofiilin tuntitasoinen selvittäminen ja järjestelmän tuoton simulointi huomioiden suuntaus, kallistuskulma ja varjostumat antavat varmuutta aurinkosähkön omakäytön mahdollisuuksista, Orrberg opastaa. Vaikka myytävän sähkön hinta on laskussa, lievä järjestelmän ylimitoitus voi silti olla kannattavaa, sillä kiinteät kulut eivät juurikaan kasva suhteellisesti edullisempien paneelien lisääntyessä.

Monet harkitsevat aurinkosähköjärjestelmäänsä akkuenergiavaraston lisäämistä, mutta markkinoilla on myös kyseenalaisia tuotteita. Ennen akkuinvestointia kannattaa harkita muita keinoja aurinkosähkön omakäytön parantamiseksi, kuten automaation ja älykkäiden ohjausten hyödyntämistä. Esimerkiksi lämpimän veden ja varaavan sähkölämmityksen hyödyntäminen pientaloissa voi tarjota merkittävän päivittäisen energiavaraston edullisemmin kuin akkuenergiavarasto. Akkuenergiavarastojen hintojen lasku on kuitenkin voimakasta, ja kannattavuus on hyvä huomioida jo aurinkosähkölaitteiden valinnassa – esimerkiksi invertterissä on hyvä olla suora liitäntämahdollisuus akustolle, mikä säästää häviöitä ja erillisen akkuinvertterin hintaa. Akkuenergiavaraston asentamisessa on kriittistä huomioida paloturvallisuus, rakenteelliset asiat ja niiden vaikutus kiinteistön sähkönjakeluun, sillä akut mahdollistavat sähkön hintavaihtelujen hyödyntämisen, mikä voi lisätä yösähkön käyttöä ja kuormittaa sähköjohtoja ja -keskuksia.

Ammattitaitoiset asennukset ja dokumentaatio

Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen on aina ammattilaistyötä, sillä laitevalinnoista eteenpäin työ vaatii sähköalan ammattitaitoa. Komponenttien yhteensovitukseen ja valintaan liittyy tarkkoja vaatimuksia riittävien varmuuskertoimien varmistamiseksi, ja valintojen oikeellisuus todennetaan käyttöönottotarkastuksen pöytäkirjaan tehdyllä tarkistuslistalla. Tilaajan on ehdottoman tärkeää varmistua, että järjestelmän asennuksen tekee Tukesin rekisteröimä ammattilainen, jonka oikeuden sähkötöihin ja työalueen laajuuden voi tarkistaa Tukesin julkisesta sähköurakoitsijarekisteristä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Esko Iivonen muistuttaa, että sähköverkkoon liitettävän aurinkogeneraattorin osien, kuten paneeliston tai johtojärjestelmän, asennustyöt eivät ole sallittuja sähkötöitä jokaiselle sähkönkäyttäjälle, kuten eivät myöskään muut kiinteistöjen sähköasennukset.

Kirjallinen dokumentaatio on ensisijaisen tärkeää aurinkosähköjärjestelmien asennuksessa. Standardit asettavat vaatimuksia paneeliston ja laitteiden sijoittelulle haastaviin olosuhteisiin sekä tasasähkön haasteisiin laitteiden ominaisuuksien kannalta. Esimerkiksi kaapelien on oltava korkeita lämpötiloja kestäviä, laitteiden riittävän kestäviä ulko-olosuhteissa, ja liittimien tulee olla varmasti yhteensopivia saman valmistajan tuotteiden kanssa, Orrberg listaa. Nämä vaatimukset kirjataan käyttöönottotarkastuspöytäkirjaan. Lisäksi kiinteistön sähköpiirustukset ja merkinnät on päivitettävä tai puuttuessa toimitettava vähintään periaatteelliset kaaviot muutoksien osalta, jotta uuden laitteiston huollot ja muut ylläpidolliset tehtävät voidaan tehdä turvallisesti. Käyttöönottopöytäkirjan toimittaminen on sähköturvallisuuslain mukainen yksiselitteinen vaatimus sähköurakoitsijalle, ja sen sisältämät tiedot noudatetuista standardeista ovat oleellisia asiakkaalle.

Linkit


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa